Incko danas podnosi izvještaj u Njujorku

Visoki predstavnik Valentin Incko danas će u Njujorku pred Savjetom bezbjednosti UN-a predstaviti redovni izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 12.05.2015 | 10:18
Incko danas podnosi izvještaj u Njujorku

U izvještaju koji je objavljen na zvaničnoj stranici Kancelarije visokog predstavnika se, između ostalog, navodi da su neprekidna osporavanja Dejtona, antidemokratska retorika, te opstrukcija i neefikasnost vlasti na različitim nivoima i dalje ozbiljan problem u BiH.

Analitičari kažu da ovi izvještaji predstavljaju „tužnu hronologiju produbljivanja bosanskohercegovačke krize“, budući da visoki predstavnik upozorava iz godine u godinu na iste probleme.

Pred Savjetom bezbjednosti UN-a danas će se naći izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovini koji redovno podnosi visoki predstavnik. U 47. po redu izvještaju, kritike na račun vlasti u zemlji skoro su identične kao u prethodinim.

Osim dijela o održanim opštim izborima u oktobru prošle godine naglasak je stavljen i na sporo formiranje vlasti nakon izbora. Biće riječi takođe i o novoj evropskoj inicijativi za BiH.

Dok se u Izvještaju visokog predstavnika upozorava da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH zagarantovani Ustavom zemlje i međunarodnim pravom, iz Banjaluke je u Savjet betzbjednosti UN-a otišao izvještaj koji je napravila vlada Republike Srpske.

Taj izvještaj neće biti direktno razmatran na sjednici u Njujorku, no neki mediji prenose da će dijelove pročitati ruski ambasador.

Profesor iz Banjaluke Mladen Mirosavljević smatra da su izvještaji koje vlasti Republike Srpske šalju, ignorišući izvještaje međunarodne zajednice, prije svega namijenjeni za dnevno političke svrhe.

“Mislim da je upućivanje tih pisama namijenjeno građanima Bosne i Hercegovine, odnosno prije svega građanima Republike Srpske. Nekog većeg učinka na bilo kakve stavove jedne organizacije kao što su UN ili neki drugi međunarodni subjekti, takva pisma, dopisi ili jednostavno dokumenti koje upućuje predsjednik RS, ne mogu da imaju bilo kakav uticaj”, kaže on.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

ВИНЦКО

12.05.2015 08:35

ИНЦКО МИ ЛИЧИ НА ПОЧЕТНИКА ВЕХАБИЈУ.

ODGOVORITE
Name

Vrijeme je

12.05.2015 08:56

Bosna mora biti sa jednom vlasti na cijeloj BIH,samo tako lopovi mogu da zavrse iza resetaka. Ovo ostalo je sve Kadija te tuzio Kadija ti sudio. Tesko nama obicnim ljudima.

ODGOVORITE
Name

fix

12.05.2015 09:07

To je sve o.k. Covjek radi svoj posao i što se mene tiče treba ostati u BiH sve dok ona ne bude u EU. Inače če ovi naši političari da nas zavade i eto rata. Njima to odgovara.

ODGOVORITE
Name

anti demokrata

12.05.2015 10:55

Ja još nisam vidio DEMOKRATU koji ima svoje JA ,a kamo li ovaj fašistički sin.

ODGOVORITE
Name

Dodano

12.05.2015 12:27

RS je u sastavu teritorije BiH,cemu sve ovo vodi,nikad napretka sa ovakvim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Boki

12.05.2015 12:47

Mnogo su oni nama pomogli za 20 god vidi se na svakom koralu

ODGOVORITE
Name

007

12.05.2015 16:13

Pitam se da li je INCKO upoznao UN sa zadnjim dešavanjima u BIH?Šta njegova kancelarija radi posle Bugojna,SAD Ambasadae,Zvornika?

ODGOVORITE