Кажњени јер нису прећутали мобинг?

Отказима 12 ливаца Железаре бавиће се ускоро и управа за инспекцијске послове. Радници са ситуацијом у "Тошчелику" упознали министарку Ковачевић.

Србија 12.05.2015 | 09:01
Кажњени јер нису прећутали мобинг?

Министарство рада и социјалног старања упутиће молбу Управи за инспекције послове да изађе и утврди да ли је било неправилности у вези са отпуштањем 12 радника никшићке Железаре и свега што се у тој компанији дешавало на релацији радници - управа.

Министар Зорица Ковачевић рекла је да је разговарала са радницима и да их је саветовала да поднесу захтев министарству.

- Упознали су ме да су инспекторку рада позивали више пута, али да она није хтела да изађе на лице места. Ја ћу после њиховог захтева, колико још данас, упутити молбу Управи за инспекцијске послове да инспекција изађе и утврди да ли је било неправилности у вези са отпуштањем радника и наравно у вези са свим што се дешавало у "Тошчелику" - казала је Ковачевићева.

Радници Челичане у железари "Тошчелик", њих 12, добили су отказе у фабрици након што су одбили да раде у, како су казали, нехуманим условима у смени од 16 сати.

На лоше стање са радничким правима у Железари, наставља Обрадовић, упозоравано је и раније али од тога није било никакве вајде.

- Сви су указивали да постоје проблеми са менаџментом у овој фабрици, а ово је само кулминација њиховог односа према радницима. Откази су, ако су тачне тврдње радника а верујем да јесу, подељени из нехуманог и незаконитог разлога што ће се, верујем и доказати. Кажњени су јер су имали храбрости да кажу да раде у нехуманим условима - каже Обрадовић.

Радници су, како је раније саопштено из Синдиката ове компаније, одбили да дођу да раде трећу смену због исцрпљености. Тврде да нису били способни да се врате у погоне, након чега је уследила суспензија.

Сандра Обрадовић из Уније слободних синдиката (УСС), оценила је за "Новости" како је ово још један у низу покушаја да се радницима у Црној Гори пошаље порука да, уколико не ћуте, могу лоше да прођу.

- Ових 12 отказа је доказ да послодавци у нашој земљи не презају од олаког давање отказа. Ово је порука радницима у Железари да могу остати без посла уколико не ћуте и не раде како им се каже. Министарство рада мора хитно да реагује а институције система раде свој посао како би се оваква одлука менаџмента фабрике преиначила, а радници вратили на посао - каже Обрадовић.

После одлуке да се 12 радника остави без плате, а 12 никшићких породица без прихода реаговао је синдикат "Тошчелика".

Из ове синдикалне организације су упозорили да ово није први и једини пример мобинга у фабрици те да су права радника, али и животи, свакодневно угрожени и да запослени оправдано страхују шта ће се сваког наредног дана десити.

Синдикалци су казали да је незадовољство запослених односом пословодства велико па је реално за очекивати да у постојећим околностима почну сами да штите своја права.

Нехумани услови

На лоше стање са радничким правима у Железари, наставља Обрадовић, упозоравано је и раније али од тога није било никакве вајде.

- Сви су указивали да постоје проблеми са менаџментом у овој фабрици, а ово је само кулминација њиховог односа према радницима.

Откази су, ако су тачне тврдње радника а верујем да јесу, подељени из нехуманог и незаконитог разлога што ће се, верујем и доказати. Кажњени су јер су имали храбрости да кажу да раде у нехуманим условима - каже Обрадовић.

Извор: Новости

 

Коментари / 0

Оставите коментар