Kažnjeni jer nisu prećutali mobing?

Otkazima 12 livaca Železare baviće se uskoro i uprava za inspekcijske poslove. Radnici sa situacijom u "Toščeliku" upoznali ministarku Kovačević.

Srbija 12.05.2015 | 09:01
Kažnjeni jer nisu prećutali mobing?

Ministarstvo rada i socijalnog staranja uputiće molbu Upravi za inspekcije poslove da izađe i utvrdi da li je bilo nepravilnosti u vezi sa otpuštanjem 12 radnika nikšićke Železare i svega što se u toj kompaniji dešavalo na relaciji radnici - uprava.

Ministar Zorica Kovačević rekla je da je razgovarala sa radnicima i da ih je savetovala da podnesu zahtev ministarstvu.

- Upoznali su me da su inspektorku rada pozivali više puta, ali da ona nije htela da izađe na lice mesta. Ja ću posle njihovog zahteva, koliko još danas, uputiti molbu Upravi za inspekcijske poslove da inspekcija izađe i utvrdi da li je bilo nepravilnosti u vezi sa otpuštanjem radnika i naravno u vezi sa svim što se dešavalo u "Toščeliku" - kazala je Kovačevićeva.

Radnici Čeličane u železari "Toščelik", njih 12, dobili su otkaze u fabrici nakon što su odbili da rade u, kako su kazali, nehumanim uslovima u smeni od 16 sati.

Na loše stanje sa radničkim pravima u Železari, nastavlja Obradović, upozoravano je i ranije ali od toga nije bilo nikakve vajde.

- Svi su ukazivali da postoje problemi sa menadžmentom u ovoj fabrici, a ovo je samo kulminacija njihovog odnosa prema radnicima. Otkazi su, ako su tačne tvrdnje radnika a verujem da jesu, podeljeni iz nehumanog i nezakonitog razloga što će se, verujem i dokazati. Kažnjeni su jer su imali hrabrosti da kažu da rade u nehumanim uslovima - kaže Obradović.

Radnici su, kako je ranije saopšteno iz Sindikata ove kompanije, odbili da dođu da rade treću smenu zbog iscrpljenosti. Tvrde da nisu bili sposobni da se vrate u pogone, nakon čega je usledila suspenzija.

Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata (USS), ocenila je za "Novosti" kako je ovo još jedan u nizu pokušaja da se radnicima u Crnoj Gori pošalje poruka da, ukoliko ne ćute, mogu loše da prođu.

- Ovih 12 otkaza je dokaz da poslodavci u našoj zemlji ne prezaju od olakog davanje otkaza. Ovo je poruka radnicima u Železari da mogu ostati bez posla ukoliko ne ćute i ne rade kako im se kaže. Ministarstvo rada mora hitno da reaguje a institucije sistema rade svoj posao kako bi se ovakva odluka menadžmenta fabrike preinačila, a radnici vratili na posao - kaže Obradović.

Posle odluke da se 12 radnika ostavi bez plate, a 12 nikšićkih porodica bez prihoda reagovao je sindikat "Toščelika".

Iz ove sindikalne organizacije su upozorili da ovo nije prvi i jedini primer mobinga u fabrici te da su prava radnika, ali i životi, svakodnevno ugroženi i da zaposleni opravdano strahuju šta će se svakog narednog dana desiti.

Sindikalci su kazali da je nezadovoljstvo zaposlenih odnosom poslovodstva veliko pa je realno za očekivati da u postojećim okolnostima počnu sami da štite svoja prava.

Nehumani uslovi

Na loše stanje sa radničkim pravima u Železari, nastavlja Obradović, upozoravano je i ranije ali od toga nije bilo nikakve vajde.

- Svi su ukazivali da postoje problemi sa menadžmentom u ovoj fabrici, a ovo je samo kulminacija njihovog odnosa prema radnicima.

Otkazi su, ako su tačne tvrdnje radnika a verujem da jesu, podeljeni iz nehumanog i nezakonitog razloga što će se, verujem i dokazati. Kažnjeni su jer su imali hrabrosti da kažu da rade u nehumanim uslovima - kaže Obradović.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 0

Ostavite komentar