Амандман кредита бијељинској канализацији

Предсједништво БиХ је ратификовало амандман уговора о гаранцији између БиХ и Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), што је предуслов за ослобађање Бијељине плаћања пореза на додатну вриједност и покретање изграђеног, 7,3 милиона евра вриједног, пројекта пречистача отпадних вода.

Република Српска 12.05.2015 | 07:06
Амандман кредита бијељинској канализацији

Пречистач отпадних вода из градске канализације је завршен, али због проблема са повратом ПДВ још није пуштен у рад.

Управа за индиректно опорезивање БиХ треба Бијељини вратити уплаћених 1,7 милиона КМ ПДВ-а, али тек након што ЕБРД прихвати усвојену ратификацију од стране Предсједништва БиХ, што се очекује у наредних неколико дана.

Босна и Херцеговина, као давалац гаранције и ЕБРД најновијим уговором дефинисали су да се БиХ ослободи од плаћања свих примјењивих пореза на сву робу и услуге набављене од Водовода и канализације Бијељина за потребе Пројекта изградње градске канализације у Бијељини.

Владо Симеуновић, директор тима за реализацију пројекта изградње градске канализације потврдио је да је ЕБРД-у прослијеђен текст ратификованог уговора. Симеуновић очекује да ће ЕБРД у року од неколико дана прихватити уговор, након чега ће бити отворен и поступак поврата ПДВ-а у износу од 1,7 милиона КМ у градски буџет Бијељине.

То, практично, значи да ће и новоизграђени пречистач отпадних вода и опрема која је у њега уграђена у редовној процедури бити ослобођени од плаћања ПДВ-а, као дио пројекта изградње канализационог система у Бијељини.

Предсједништво БиХ је одлуку о ратификацији уговора број 1. о амандману на уговор о гаранцији потписан 23. јула 2010. године између БиХ и Европске банке за обнову и развој ЕБРД усвојило 26. марта ове године. У питању је уговор којим је бијељинском предузећу „Водовод и канализација“ у 2010. години од стране ЕБРД одобрен кредит у износу од пет милиона евра за изградњу градске канализације.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мирко

12.05.2015 06:54

Ј... Ли вас водовод, ја сад добијам више рачуне за воду него за струју, нормално домаћинство у граду, пре сам добијао од 30-40 км а сад 90-100 км за воду и ту канал.Кредит смо подигли ми грађани овог града, без наше сагласности јер га ми и враћамо, опет без наше сагласности.Ово је још једна у низу превара градоначелника и сдс-а и још каже на АТВ-у да је он завршио канализацију у БН.Јесте он ал за туђе паре и дебелу провизију са БУК прометом у сарадњи, да проблем буде већи, град већ смрди на појединим мјестима јер су остали тзв.џепови односно падови, удубљења у којима остају фекалије итд.Страшно шта нам раде, прије свега за свој џеп, има Бога све он то гледа, нека им врати ако су заслужили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мићо

12.05.2015 07:26

Трећина је моја.

ОДГОВОРИТЕ