Amandman kredita bijeljinskoj kanalizaciji

Predsjedništvo BiH je ratifikovalo amandman ugovora o garanciji između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), što je preduslov za oslobađanje Bijeljine plaćanja poreza na dodatnu vrijednost i pokretanje izgrađenog, 7,3 miliona evra vrijednog, projekta prečistača otpadnih voda.

Republika Srpska 12.05.2015 | 07:06
Amandman kredita bijeljinskoj kanalizaciji

Prečistač otpadnih voda iz gradske kanalizacije je završen, ali zbog problema sa povratom PDV još nije pušten u rad.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH treba Bijeljini vratiti uplaćenih 1,7 miliona KM PDV-a, ali tek nakon što EBRD prihvati usvojenu ratifikaciju od strane Predsjedništva BiH, što se očekuje u narednih nekoliko dana.

Bosna i Hercegovina, kao davalac garancije i EBRD najnovijim ugovorom definisali su da se BiH oslobodi od plaćanja svih primjenjivih poreza na svu robu i usluge nabavljene od Vodovoda i kanalizacije Bijeljina za potrebe Projekta izgradnje gradske kanalizacije u Bijeljini.

Vlado Simeunović, direktor tima za realizaciju projekta izgradnje gradske kanalizacije potvrdio je da je EBRD-u proslijeđen tekst ratifikovanog ugovora. Simeunović očekuje da će EBRD u roku od nekoliko dana prihvatiti ugovor, nakon čega će biti otvoren i postupak povrata PDV-a u iznosu od 1,7 miliona KM u gradski budžet Bijeljine.

To, praktično, znači da će i novoizgrađeni prečistač otpadnih voda i oprema koja je u njega ugrađena u redovnoj proceduri biti oslobođeni od plaćanja PDV-a, kao dio projekta izgradnje kanalizacionog sistema u Bijeljini.

Predsjedništvo BiH je odluku o ratifikaciji ugovora broj 1. o amandmanu na ugovor o garanciji potpisan 23. jula 2010. godine između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD usvojilo 26. marta ove godine. U pitanju je ugovor kojim je bijeljinskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ u 2010. godini od strane EBRD odobren kredit u iznosu od pet miliona evra za izgradnju gradske kanalizacije.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Мирко

12.05.2015 06:54

Ј... Ли вас водовод, ја сад добијам више рачуне за воду него за струју, нормално домаћинство у граду, пре сам добијао од 30-40 км а сад 90-100 км за воду и ту канал.Кредит смо подигли ми грађани овог града, без наше сагласности јер га ми и враћамо, опет без наше сагласности.Ово је још једна у низу превара градоначелника и сдс-а и још каже на АТВ-у да је он завршио канализацију у БН.Јесте он ал за туђе паре и дебелу провизију са БУК прометом у сарадњи, да проблем буде већи, град већ смрди на појединим мјестима јер су остали тзв.џепови односно падови, удубљења у којима остају фекалије итд.Страшно шта нам раде, прије свега за свој џеп, има Бога све он то гледа, нека им врати ако су заслужили .

ODGOVORITE
Name

Mićo

12.05.2015 07:26

Trećina je moja.

ODGOVORITE