На данашњи дан....

Обрадовић донео Реалу последњу европску круну, а Пешић и Бодирога постали богови у Каталонији. Реал је 1995. победио Олимпијакос у финалу Евролиге, а осам година касније Барселона је освојила круну у дуелу са Бенетоном.

Кошарка 11.05.2015 | 20:40
На данашњи дан....

Шпански кошаркашки гиганти Реал Мадрид и Барселона славе данашњи дан и два српска стручњака Жељка Обрадовића и Светислава Пешића, као и чаробњака са наранџастом лоптом, Дејана Бодирогу. Обојица су 11. маја исписала златне странице историја тих клубова, али у размаку од осам година.

Обрадовић је на данашњи дан пре 20 година као тренер Реала из Мадрида освојио осму, до сада последњу, титулу првака Европе у клупској историји. Њему је то била трећа титула шампона Старог континента, а до данас их је освојио укупно осам.

Краљевски клуб је те 1995. године на Фајнал фору у Сарагоси савладао грчки Олимпијакос са 73:61. Претходно је Реал у полуфиналу савладао француски Лимож са 62:49.

На исти датум, али 2003. године Пешић и Бодирога су на Фајнал фору у Барселони, предводили домаћу екипу до прве, дуго и предуго чекане титуле шампиона Европе у клупској историји.

Каталонци су тада у финалу савладали Бенетон из Тревиза са 76:65, а Бодирога је био проглашен за најкориснијег играча турнира у дворани Сан Ђорди. У полуфиналу Барселона је победила ЦСКА из Москве са 76:71, а Бенетон је у италијанском дербију био бољи од Монтепаскија са 65:62.

Барселона је после тога још само једном, 2010. године, освојила наслов европског шампиона.

Коментари / 0

Оставите коментар