Na današnji dan....

Obradović doneo Realu poslednju evropsku krunu, a Pešić i Bodiroga postali bogovi u Kataloniji. Real je 1995. pobedio Olimpijakos u finalu Evrolige, a osam godina kasnije Barselona je osvojila krunu u duelu sa Benetonom.

Košarka 11.05.2015 | 20:40
Na današnji dan....

Španski košarkaški giganti Real Madrid i Barselona slave današnji dan i dva srpska stručnjaka Željka Obradovića i Svetislava Pešića, kao i čarobnjaka sa narandžastom loptom, Dejana Bodirogu. Obojica su 11. maja ispisala zlatne stranice istorija tih klubova, ali u razmaku od osam godina.

Obradović je na današnji dan pre 20 godina kao trener Reala iz Madrida osvojio osmu, do sada poslednju, titulu prvaka Evrope u klupskoj istoriji. Njemu je to bila treća titula šampona Starog kontinenta, a do danas ih je osvojio ukupno osam.

Kraljevski klub je te 1995. godine na Fajnal foru u Saragosi savladao grčki Olimpijakos sa 73:61. Prethodno je Real u polufinalu savladao francuski Limož sa 62:49.

Na isti datum, ali 2003. godine Pešić i Bodiroga su na Fajnal foru u Barseloni, predvodili domaću ekipu do prve, dugo i predugo čekane titule šampiona Evrope u klupskoj istoriji.

Katalonci su tada u finalu savladali Beneton iz Treviza sa 76:65, a Bodiroga je bio proglašen za najkorisnijeg igrača turnira u dvorani San Đordi. U polufinalu Barselona je pobedila CSKA iz Moskve sa 76:71, a Beneton je u italijanskom derbiju bio bolji od Montepaskija sa 65:62.

Barselona je posle toga još samo jednom, 2010. godine, osvojila naslov evropskog šampiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar