ММФ: БиХ су хитно потребне реформе

Представници Мисије ММФ-а рекли су данас на првој сједници Фискалног савјета БиХ у новом сазиву да су реформе хитно потребне и да је неопходан амбициозан план рјешавања проблема да би се убрзао раст, смањила незапосленост и повећала ефикасност јавне администрације, уз истовремено одржавање макроекономске стабилности.

Босна и Херцеговина 11.05.2015 | 20:35
ММФ: БиХ су хитно потребне реформе

"Речено је и да особље ММФ-а уско координише са другим међународним институцијама, укључујући ЕУ, Европску банку за обнову и развој и Свјетску банку, у погледу пружања подршке економским политикама власти", саопштено је након сједнице Фискалног савјета БиХ.

Мисија ММФ-а, коју предводи Рон ван Роден, од 28. априла је у посјети БиХ. У саопштењу се наводи да су чланови Мисије данас изразили захвалност властима и свим осталим саговорницима на одличној сарадњи и искреним и отвореним дискусијама.

Фискални савјет БиХ усвојио је извјештај о извршењу буџета БиХ за 2014. годину и донио одлуку о Буџету Фискалног савјета БиХ за 2015. годину.

Сједницом је предсједавао предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Фискални савјет БиХ чине премијери Републике Српске и Федерације БиХ, министри финансија БиХ, Републике Српске и ФБиХ, и у својству посматрача гувернер Централне банке БиХ и градоначелник Брчко дистрикта.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

марко

11.05.2015 18:44

Сиктер злоцинци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

11.05.2015 19:10

Ре-Марко Моземо ми говорити ста хоцемо али да нам није ММФ-а не би могли ни презивјети. Требамо се висе окренути једни другима у БиХ и потјерати ове политицаре да раде за народ а да нам не потурају неке глупости да би се ми бавили сами собом а они радили ста хоце. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

11.05.2015 19:25

Ако су ови белосветски хостаплери рекли: "реформе хитно потребне и да је неопходан амбициозан план рјешавања проблема да би се убрзао раст, смањила незапосленост и повећала ефикасност јавне администрације, уз истовремено одржавање макроекономске стабилности." Онда су они само показали колика је удаљеност од саке до лакта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

11.05.2015 19:35

Знаци ако зелите нови пакет помоци направите реформу. То је лако да у овом насем друству има политицара који су зато. Али мораце хтјели или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

11.05.2015 20:12

Представници ММФ су се захвалили саговорницима, сто су их саслусали, ја да сам био ја би их најурио. Они нису донијели паре да помогну. Која је разлика измедју Зеленаса и ММФ-а. Никаква, ко се разумије, ко не разумије, сели се са ових простора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постено

11.05.2015 21:39

роки - па ко бе давао паре земљи која неради никакве реформе да би досла у ситуацију да јој ниција помоц висе нетреба а камоли да поцне врацати кредите које је вец добила. Ја мислим да су странци висе него фер према нама али да ови политицари нераде ниста да ту помоц усмјере у добробит градана. А и ми смо дефинитивно криви сто те исте политицаре бирамо поново на исте функције.

Name

дејанпд

11.05.2015 21:49

Није ММФ досао у туристицку посјету, неки одавде су их звали! Осим тога, једини нацин да се крене у реформе јесте да се одлуци измедју подрске бираца или болних али зестоких резова у економији, оно сто се десава у РС од 2007. па на овамо је катастрофа, кренуло се зестоко у инвестиције које су неодрзиве, гледано са аспекта приходовне стране Буџета, поцетак је био добар, продаја Телекома, Рафинерије, несто новца у Буџету и одмах изградња зграде владе, повецања разних плата и бенефиција Јавном сектору, просвјети итд., Фондови, развојне банке итд, за извлацење новца, кад је притисло мало, онда измјене Закона па самим тим дубљи захват из привреде, онда и од градјана, па јос, па јос, онда се испостави да привреда није тако издасна, односно да и оно сто је било привреде све висе нестаје, одлази, пропада под наметима, онда опет посебне акцизе, порез на аутопутеве (којих бас и нема, али...), па поскупљења једно за другим, свако поскупљење носи повецање и основице, самим тим и ПДВ-а, а то је приходовна страна Буџета, па увоз такодје повецева приходе по свим основама, осим увоза ради извоза (Лохн послови), којег је мозда и највисе. Елем, онда је нестало, исцрпљени су извори, ММФ је наредио реформе које не одговарају онима који зеле бираце задрзати, па се навалило са Записима и Обвезницама, данас преко 18 милиона нас задузисе, лазу медији који казу 15, јер није нас брига за номиналном него стварном вриједносцу коју морамо вратити, постао је и то прескуп нацин, а плате у јавном сектору, нереално високе, не смију доље, ето немира, ето и затвора за неке, ако падну с власти. Предузеца по правилу презадузена, углавном не изврсавају обавезе, Буџети се пуне у великом проценту из задузења, привреде нема, цак је тенденција пада, опорезовати или на други нацин захватити из овако сиромаснг народа нема ста, отпустати вискове из Јавне управе, просвјете, Јавних предузеца и установа водило би тоталном краху, мада је виска вјероватно и 50% запослених... Једноставно је, али теска одлука, ударити на градјане и социјална давања којих и онако, ако цемо реално нема или узети од оних који им обезбједјују власт, а свакако имају и превисе, с обзиром на стање у земљи или се једноставно наставити задузивати док је могуце, а онда у авион и побјеци прије него крену "куке и мотике", свакако је вец одавно актуелна дилема владајуцих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

12.05.2015 06:54

Када се администрација смањи на разуман број,може се очекивати можда лакши живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али Баба

12.05.2015 07:41

ММФ тражи извјештаје о финансијском пословању Бобар и Балкан инвест банке, али још нису добили. А и шта ће им, шта је њих брига за тим, то је недопустиво уплитање у унутрашње ствари једног ентитета.

ОДГОВОРИТЕ