MMF: BiH su hitno potrebne reforme

Predstavnici Misije MMF-a rekli su danas na prvoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH u novom sazivu da su reforme hitno potrebne i da je neophodan ambiciozan plan rješavanja problema da bi se ubrzao rast, smanjila nezaposlenost i povećala efikasnost javne administracije, uz istovremeno održavanje makroekonomske stabilnosti.

Bosna i Hercegovina 11.05.2015 | 20:35
MMF: BiH su hitno potrebne reforme

"Rečeno je i da osoblje MMF-a usko koordiniše sa drugim međunarodnim institucijama, uključujući EU, Evropsku banku za obnovu i razvoj i Svjetsku banku, u pogledu pružanja podrške ekonomskim politikama vlasti", saopšteno je nakon sjednice Fiskalnog savjeta BiH.

Misija MMF-a, koju predvodi Ron van Roden, od 28. aprila je u posjeti BiH. U saopštenju se navodi da su članovi Misije danas izrazili zahvalnost vlastima i svim ostalim sagovornicima na odličnoj saradnji i iskrenim i otvorenim diskusijama.

Fiskalni savjet BiH usvojio je izvještaj o izvršenju budžeta BiH za 2014. godinu i donio odluku o Budžetu Fiskalnog savjeta BiH za 2015. godinu.

Sjednicom je predsjedavao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Fiskalni savjet BiH čine premijeri Republike Srpske i Federacije BiH, ministri finansija BiH, Republike Srpske i FBiH, i u svojstvu posmatrača guverner Centralne banke BiH i gradonačelnik Brčko distrikta.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

marko

11.05.2015 18:44

Sikter zlocinci!

ODGOVORITE
Name

posteno

11.05.2015 19:10

Re-Marko Mozemo mi govoriti sta hocemo ali da nam nije MMF-a ne bi mogli ni prezivjeti. Trebamo se vise okrenuti jedni drugima u BiH i potjerati ove politicare da rade za narod a da nam ne poturaju neke gluposti da bi se mi bavili sami sobom a oni radili sta hoce. Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Ostoja

11.05.2015 19:25

Ako su ovi belosvetski hostapleri rekli: "reforme hitno potrebne i da je neophodan ambiciozan plan rješavanja problema da bi se ubrzao rast, smanjila nezaposlenost i povećala efikasnost javne administracije, uz istovremeno održavanje makroekonomske stabilnosti." Onda su oni samo pokazali kolika je udaljenost od sake do lakta.

ODGOVORITE
Name

MMF

11.05.2015 19:35

Znaci ako zelite novi paket pomoci napravite reformu. To je lako da u ovom nasem drustvu ima politicara koji su zato. Ali morace htjeli ili ne.

ODGOVORITE
Name

roki

11.05.2015 20:12

Predstavnici MMF su se zahvalili sagovornicima, sto su ih saslusali, ja da sam bio ja bi ih najurio. Oni nisu donijeli pare da pomognu. Koja je razlika izmedju Zelenasa i MMF-a. Nikakva, ko se razumije, ko ne razumije, seli se sa ovih prostora.

ODGOVORITE
Name

posteno

11.05.2015 21:39

roki - pa ko be davao pare zemlji koja neradi nikakve reforme da bi dosla u situaciju da joj nicija pomoc vise netreba a kamoli da pocne vracati kredite koje je vec dobila. Ja mislim da su stranci vise nego fer prema nama ali da ovi politicari nerade nista da tu pomoc usmjere u dobrobit gradana. A i mi smo definitivno krivi sto te iste politicare biramo ponovo na iste funkcije.

Name

dejanpd

11.05.2015 21:49

Nije MMF dosao u turisticku posjetu, neki odavde su ih zvali! Osim toga, jedini nacin da se krene u reforme jeste da se odluci izmedju podrske biraca ili bolnih ali zestokih rezova u ekonomiji, ono sto se desava u RS od 2007. pa na ovamo je katastrofa, krenulo se zestoko u investicije koje su neodrzive, gledano sa aspekta prihodovne strane Budžeta, pocetak je bio dobar, prodaja Telekoma, Rafinerije, nesto novca u Budžetu i odmah izgradnja zgrade vlade, povecanja raznih plata i beneficija Javnom sektoru, prosvjeti itd., Fondovi, razvojne banke itd, za izvlacenje novca, kad je pritislo malo, onda izmjene Zakona pa samim tim dublji zahvat iz privrede, onda i od gradjana, pa jos, pa jos, onda se ispostavi da privreda nije tako izdasna, odnosno da i ono sto je bilo privrede sve vise nestaje, odlazi, propada pod nametima, onda opet posebne akcize, porez na autoputeve (kojih bas i nema, ali...), pa poskupljenja jedno za drugim, svako poskupljenje nosi povecanje i osnovice, samim tim i PDV-a, a to je prihodovna strana Budžeta, pa uvoz takodje poveceva prihode po svim osnovama, osim uvoza radi izvoza (Lohn poslovi), kojeg je mozda i najvise. Elem, onda je nestalo, iscrpljeni su izvori, MMF je naredio reforme koje ne odgovaraju onima koji zele birace zadrzati, pa se navalilo sa Zapisima i Obveznicama, danas preko 18 miliona nas zaduzise, lazu mediji koji kazu 15, jer nije nas briga za nominalnom nego stvarnom vrijednoscu koju moramo vratiti, postao je i to preskup nacin, a plate u javnom sektoru, nerealno visoke, ne smiju dolje, eto nemira, eto i zatvora za neke, ako padnu s vlasti. Preduzeca po pravilu prezaduzena, uglavnom ne izvrsavaju obaveze, Budžeti se pune u velikom procentu iz zaduzenja, privrede nema, cak je tendencija pada, oporezovati ili na drugi nacin zahvatiti iz ovako siromasng naroda nema sta, otpustati viskove iz Javne uprave, prosvjete, Javnih preduzeca i ustanova vodilo bi totalnom krahu, mada je viska vjerovatno i 50% zaposlenih... Jednostavno je, ali teska odluka, udariti na gradjane i socijalna davanja kojih i onako, ako cemo realno nema ili uzeti od onih koji im obezbjedjuju vlast, a svakako imaju i previse, s obzirom na stanje u zemlji ili se jednostavno nastaviti zaduzivati dok je moguce, a onda u avion i pobjeci prije nego krenu "kuke i motike", svakako je vec odavno aktuelna dilema vladajucih...

ODGOVORITE
Name

007

12.05.2015 06:54

Kada se administracija smanji na razuman broj,može se očekivati možda lakši život.

ODGOVORITE
Name

Ali Baba

12.05.2015 07:41

MMF traži izvještaje o finansijskom poslovanju Bobar i Balkan invest banke, ali još nisu dobili. A i šta će im, šta je njih briga za tim, to je nedopustivo uplitanje u unutrašnje stvari jednog entiteta.

ODGOVORITE