Борусија (М) - великан који се враћа у елиту након 38 година!

Фудбалери Борусије Менхенгладбах савладали су у суботу Бајер Леверкузен (3:0), директног конкурента за треће место у Бундеслиги. Сада се налазе на корак до циља који је потпуно невероватно звучао на почетку сезоне - директног пласмана у Лигу шампиона. За то је „ждрепцима” потребан само један бод из последња два кола, а играју против Вердера у Бремену и дочекују Аугзбург.

Фудбал 12.05.2015 | 23:40
Борусија (М) - великан који се враћа у елиту након 38 година!

Уколико успе да обезбеди другу или трећу позицију, Борусија ће играти најјаче клупско такмичење на Старом континенту први пут после 38 годинам, пошто је последњи пут Куп шампиона играла 1978. године, када је стигла до полуфинала.

То је била златна деценија Менхенгладбаха, јер је од 1970. до 1980. године освојио пет Бундеслига, два Купа УЕФА (1979. у финалу савладао Црвену звезду са укупних 2:1), а играо је и још два финала тог такмичења. „Менш” је 25. маја 1977. године стигао до финала Купа шампиона, али је поражен од Ливерпула са 3:1.

Међутим, давно је прошло време када су дрес Борусије носили Јуп Хајнкес, Берти Фогс, Рајнер Бонхоф, Херберт Вимер, Алан Симонсен...
Већ средином осамдесетих година „Ждрепци” су престали да буду конкурентни за сам врх Бундеслиге, а у сутону 20. века, 1999. године, Менхенгладбах је чак и испао из елитног друштва Немачке.

Борусија је после другог повратка у највиши ранг тек у сезони 2011/12 подсетила на славна времена, заузела четврту позицију у лиги и пласирала се у Лигу Европе, што је био први излазак на међународну сцену после скоро две деценије. То је сигурно био највећи успех од освајања Купа Немачке, сада већ давне 1995. године.

Међутим, уочи ове сезоне „Менш” је остао без костура екипе, пошто су клуб летос напустила тројица главних играча, голман Марк-Андре тер Стеген (Барселона), везиста Хуан Аранго (Тихуана) и нападач Лук де Јонг (ПСВ Ајнтховен), па му нико није давао велике шансе у Бундеслиги.

Швајцарски голман Јан Зомер доведен је за 8 милиона евра из Базела, а плаћен је још само Аугзбургов Андре Хан (нешто више од 2 милиона евра).

Као слободни играчи су дошли Фабиан Џонсон (Хофенхајм) и Ибрахима Траоре (Штутгарт), а на позајмицу је из Челсија стигао Торган Азар, млађи брат најбољег играча шампиона Енглеске, Едена.

Иако је у прва четири кола Борусија одиграла три пута нерешено, убедљивом победом над Шалкеом (4:1) наговестила је да ће јој ово бити најуспешнија сезона у новијој историји. Први првенствени пораз нанео је Дортмунд тек у новембру, а до сада Менхенгладбах је доживео још само четири пораза, само један више од шампиона Бајерна.

Тешко да може да се издвоји неки појединац као најзаслужнији за те резултате. Макс Крузе и Херман су постигли по 11 голова до сада, а Рафаел девет. Највише асистенција сакупили су Крузе (осам), Азар (седам) и Џонсон (шест), па тренер Лусијен Фавре може да буде јако задовољан разноврсношћу у свом нападу.

Извесно је међутим да ће ускоро остати без Крузеа, који је пред потписом са Волфзбургом, што је потврдио и спортски директор Макс Еберл и похвалио га после водећег поготка у суботу.

„Вероватно ће све бити озваничено следеће недеље. Невероватно је како се Макс понаша. Поносни смо што имамо таквог момка у нашем тиму”, казао је Еберл.

Он се осврнуо и на толико дуго чекани повратак у најјачи европски фудбал.

„Морао бих да питам свог оца када се задњи пут тако нешто десило. То је нешто веома специјално, ствари сада држимо у својим рукама”, опрезан је спортски директор „ждребаца”.

Још само један бод и 54 хиљада људи на стадиону „Борусија Парк” гледаће мушему Лиге шампиона.

Коментари / 0

Оставите коментар