Borusija (M) - velikan koji se vraća u elitu nakon 38 godina!

Fudbaleri Borusije Menhengladbah savladali su u subotu Bajer Leverkuzen (3:0), direktnog konkurenta za treće mesto u Bundesligi. Sada se nalaze na korak do cilja koji je potpuno neverovatno zvučao na početku sezone - direktnog plasmana u Ligu šampiona. Za to je „ždrepcima” potreban samo jedan bod iz poslednja dva kola, a igraju protiv Verdera u Bremenu i dočekuju Augzburg.

Fudbal 12.05.2015 | 23:40
Borusija (M) - velikan koji se vraća u elitu nakon 38 godina!

Ukoliko uspe da obezbedi drugu ili treću poziciju, Borusija će igrati najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu prvi put posle 38 godinam, pošto je poslednji put Kup šampiona igrala 1978. godine, kada je stigla do polufinala.

To je bila zlatna decenija Menhengladbaha, jer je od 1970. do 1980. godine osvojio pet Bundesliga, dva Kupa UEFA (1979. u finalu savladao Crvenu zvezdu sa ukupnih 2:1), a igrao je i još dva finala tog takmičenja. „Menš” je 25. maja 1977. godine stigao do finala Kupa šampiona, ali je poražen od Liverpula sa 3:1.

Međutim, davno je prošlo vreme kada su dres Borusije nosili Jup Hajnkes, Berti Fogs, Rajner Bonhof, Herbert Vimer, Alan Simonsen...
Već sredinom osamdesetih godina „Ždrepci” su prestali da budu konkurentni za sam vrh Bundeslige, a u sutonu 20. veka, 1999. godine, Menhengladbah je čak i ispao iz elitnog društva Nemačke.

Borusija je posle drugog povratka u najviši rang tek u sezoni 2011/12 podsetila na slavna vremena, zauzela četvrtu poziciju u ligi i plasirala se u Ligu Evrope, što je bio prvi izlazak na međunarodnu scenu posle skoro dve decenije. To je sigurno bio najveći uspeh od osvajanja Kupa Nemačke, sada već davne 1995. godine.

Međutim, uoči ove sezone „Menš” je ostao bez kostura ekipe, pošto su klub letos napustila trojica glavnih igrača, golman Mark-Andre ter Stegen (Barselona), vezista Huan Arango (Tihuana) i napadač Luk de Jong (PSV Ajnthoven), pa mu niko nije davao velike šanse u Bundesligi.

Švajcarski golman Jan Zomer doveden je za 8 miliona evra iz Bazela, a plaćen je još samo Augzburgov Andre Han (nešto više od 2 miliona evra).

Kao slobodni igrači su došli Fabian Džonson (Hofenhajm) i Ibrahima Traore (Štutgart), a na pozajmicu je iz Čelsija stigao Torgan Azar, mlađi brat najboljeg igrača šampiona Engleske, Edena.

Iako je u prva četiri kola Borusija odigrala tri puta nerešeno, ubedljivom pobedom nad Šalkeom (4:1) nagovestila je da će joj ovo biti najuspešnija sezona u novijoj istoriji. Prvi prvenstveni poraz naneo je Dortmund tek u novembru, a do sada Menhengladbah je doživeo još samo četiri poraza, samo jedan više od šampiona Bajerna.

Teško da može da se izdvoji neki pojedinac kao najzaslužniji za te rezultate. Maks Kruze i Herman su postigli po 11 golova do sada, a Rafael devet. Najviše asistencija sakupili su Kruze (osam), Azar (sedam) i Džonson (šest), pa trener Lusijen Favre može da bude jako zadovoljan raznovrsnošću u svom napadu.

Izvesno je međutim da će uskoro ostati bez Kruzea, koji je pred potpisom sa Volfzburgom, što je potvrdio i sportski direktor Maks Eberl i pohvalio ga posle vodećeg pogotka u subotu.

„Verovatno će sve biti ozvaničeno sledeće nedelje. Neverovatno je kako se Maks ponaša. Ponosni smo što imamo takvog momka u našem timu”, kazao je Eberl.

On se osvrnuo i na toliko dugo čekani povratak u najjači evropski fudbal.

„Morao bih da pitam svog oca kada se zadnji put tako nešto desilo. To je nešto veoma specijalno, stvari sada držimo u svojim rukama”, oprezan je sportski direktor „ždrebaca”.

Još samo jedan bod i 54 hiljada ljudi na stadionu „Borusija Park” gledaće mušemu Lige šampiona.

Komentari / 0

Ostavite komentar