Лалат најавио прес: Да се чује истина!

"Није ми толико битно да ли имам подршку Управе или не, битно ми је да ми савест буде чиста. Битно ми је да се зна истина шта је тражено од мене због навијача Црвене звезде", поручује тренер црвено-белих.

Фудбал 12.05.2015 | 15:00
Лалат најавио прес: Да се чује истина!

Тињало је незадовољство у Ненаду Лалатовићу, а изгледа да је прокључало после пораза од Чукаричког.

Не толико због изгубљене утакмице, колико због тога да би сва кривица за неуспех у одбрани титуле могла да падне на његова плећа, тренер Црвене звезде решио је да отвори душу пред групом новинара у понедељак после тренинга.

Додуше, не у потпуности, пошто је најавио да ће тек по одигравању преостала три кола причати опширно о свему.

"Причаћемо када се заврши сезона. Тада ћу моћи да будем отворенији и да кажем много више тога што ће вас занимати. Бићу потпуно отворен према вама о свему што се дешавало од почетка до краја сезоне", најавио је Лалатовић.

Млади тренер разочаран је што руководство клуба није децидирано стало иза циља одређеног на почетку сезоне, о чему је већ причао током зимске посете МОНДУ, када је од челника црвено-белих тражио да се изјасне да ли желе титулу или афирмацију младих играча.

"Треба изаћи искрено и рећи шта је приоритет клуба, да ли је то промоција младих играча или титула", поновио је Лалатовић.

Каже да је по доласку у Црвену звезду од челника клуба добио задатак да се посвети младим играчима, мада су жеље лако мењане. Како би екипа везала пар добрих резултата, са "Маракане" су стизале приче о одбрани титуле, иако је чак и на Скупштини клуба као примаран циљ наведена промоција младих фудбалера.

"Жеље су се током сезоне мењале бар 50 пута", подсећа Лалатовић.

"Мени је, када сам доведен, речено да нас титула не занима, већ само да станемо на ноге јер је клуб пред гашењем, пред банкротом. Од мене је тражено да пронађем четири, пет младих играча којима је цена 100.000 евра и да, када буду одлазили, она буде 15 пута већа. Свако кога сам 'гурнуо у ватру' данас има 15 пута већу тржишну цену. Знао сам да ће бити притисака због титуле, али из Управе ми је речено да не бринем, да их титула не занима и да нисам зато доведен, већ да бих промовисао младе играче", додаје некадашњи капитен клуба чији је данас тренер.

Лалатовић је више пута током разговора поновио да се од њега није очекивало да Црвена звезда одбрани трофеј освојен прошле сезоне.

"Ја сам доведен да пронађем и 'гурнем' младе играче. Ја сам изабрао и Ристића и Грујића и Јовића и Јовановића и Рајковића, који годину дана пре тога није бранио, и једног дана када Ненад Лалатовић оде из Црвене звезде, оставиће на столу 10 до 12 милиона евра. То нико није урадио у последњих 15 година. Ја сам више радио на своју штету, али највише за добробит Црвене звезде. Да се овако радило последњих 10 година, клуб не би био у минусу 50 милиона евра", истиче Лалатовић и додаје:

"Да сам хтео титулу, тражио бих многе друге ствари и сигуран сам да бих, у случају да буду испуњене, донео трофеј Звезди".

Нема сумње да ће најављена конференција за медије изазвати велику пажњу, а млади тренер је објаснио због чега се првенствено одлучио на такав потез.

"Ја сам доведен на годину дана и не желим да се неко крије иза мене. Имам тек 37 година, најмлађи сам тренер у лиги и било би срамно да неко то ради. Стварно сам радио поштено, никада нисам лагао, све сам радио за добробит Црвене звезде... Није ми толико битно да ли имам подршку Управе или не, битно ми је да ми савест буде чиста. Битно ми је да се зна истина и шта је тражено од мене због навијача Црвене звезде, јер ми ниједног тренутка нису звиждали. Они су ту нешто препознали и битно ми је да једног дана, када будем одлазио, знају која је права истина".

Поменута конференција, иако по претходним изјавама делује тако, неће бити опроштајног карактера.

"Није то опроштајна конференција. Мени по завршетку сезоне истиче уговор и сешћу да разговарам са Управом на тему шта даље", каже Лалатовић, уз осврт на рад клупског руководства:

"Нисам много виђао људе из Управе клуба. Најчешће Звездана Терзића, који је сваки дан ту и који је долазио да разговарамо, док већину њих и не знам... Немнам ништа против Управе, они су радили свој посао, дали су свој максимум. Доводили су шта су могли, али и ја сам имао свој циљ. Ако се од мене тражи титула, онда имам списак играча које би требало довести. Управа клуба је довела играче који данас играју у Звезди, а ја сматрам да сваки играч који игра у Црвеној звезди мора прво да се погледа. Мора да се прати. Звезда је ту где јесте зато што се играчи нису пратили, него су довођени по принципу 'рекла-казала'.

Критика на трансфер-политику клуба односила се посебно на доласке Џошуе Паркера и Фуада Саламија.

"Странци су довели Звезду овде где је данас. Само израчунајте колико је клуб потрошио на обештећења за странце, а колико је зарадио. Цифра ће бити шокантна! А где су Звездина деца? Зашто су Срнићи и Стојковић у Чукаричком и многи други у разним клубовима, да не набрајам сад све".

На крају, када би могао да врати време на период доласка у клуб, Лалатовић каже да би имао жељу за једном променом.

"Променио бих то да се организује конференција за медије на коју бисмо људи из управе и ја изашли и јавно рекли шта хоћемо, шта нећемо, шта можемо, шта не можемо... Сигуран сам да у тренерској каријери више нећу дозвољавати овакве ствари, да не буде онако како ја желим".

Лалатовић је причао и о поразу од Чукаричког:

"Стварно мислим да смо прво полувреме одиграли јако добро, али у другом нисмо били на нивоу. Екипа је психолошки пала због гола примљеног буквално секунд пред крај првог дела, мада им ја стално причам да то не сме да се дешава играчима Црвене звезде. Без обзира да ли имате 16 или 30 година, морате да се издигнете из тога и да победите".

"Кажњени смо из неких индивидуалних грешака Павићевића и Јовановића, али то је фудбал. Тако је како је... Овом тиму треба мало јачи карактер".

"Ја сам искрен човек и признајем да је наша реалност друго место. Не сматрам да је то неуспех. Сматрам да је са овим тимом који имам на располагању, са оволико младих играча и оних који су доведени, ово наш максимум".

Коментари / 0

Оставите коментар