Lalat najavio pres: Da se čuje istina!

"Nije mi toliko bitno da li imam podršku Uprave ili ne, bitno mi je da mi savest bude čista. Bitno mi je da se zna istina šta je traženo od mene zbog navijača Crvene zvezde", poručuje trener crveno-belih.

Fudbal 12.05.2015 | 15:00
Lalat najavio pres: Da se čuje istina!

Tinjalo je nezadovoljstvo u Nenadu Lalatoviću, a izgleda da je proključalo posle poraza od Čukaričkog.

Ne toliko zbog izgubljene utakmice, koliko zbog toga da bi sva krivica za neuspeh u odbrani titule mogla da padne na njegova pleća, trener Crvene zvezde rešio je da otvori dušu pred grupom novinara u ponedeljak posle treninga.

Doduše, ne u potpunosti, pošto je najavio da će tek po odigravanju preostala tri kola pričati opširno o svemu.

"Pričaćemo kada se završi sezona. Tada ću moći da budem otvoreniji i da kažem mnogo više toga što će vas zanimati. Biću potpuno otvoren prema vama o svemu što se dešavalo od početka do kraja sezone", najavio je Lalatović.

Mladi trener razočaran je što rukovodstvo kluba nije decidirano stalo iza cilja određenog na početku sezone, o čemu je već pričao tokom zimske posete MONDU, kada je od čelnika crveno-belih tražio da se izjasne da li žele titulu ili afirmaciju mladih igrača.

"Treba izaći iskreno i reći šta je prioritet kluba, da li je to promocija mladih igrača ili titula", ponovio je Lalatović.

Kaže da je po dolasku u Crvenu zvezdu od čelnika kluba dobio zadatak da se posveti mladim igračima, mada su želje lako menjane. Kako bi ekipa vezala par dobrih rezultata, sa "Marakane" su stizale priče o odbrani titule, iako je čak i na Skupštini kluba kao primaran cilj navedena promocija mladih fudbalera.

"Želje su se tokom sezone menjale bar 50 puta", podseća Lalatović.

"Meni je, kada sam doveden, rečeno da nas titula ne zanima, već samo da stanemo na noge jer je klub pred gašenjem, pred bankrotom. Od mene je traženo da pronađem četiri, pet mladih igrača kojima je cena 100.000 evra i da, kada budu odlazili, ona bude 15 puta veća. Svako koga sam 'gurnuo u vatru' danas ima 15 puta veću tržišnu cenu. Znao sam da će biti pritisaka zbog titule, ali iz Uprave mi je rečeno da ne brinem, da ih titula ne zanima i da nisam zato doveden, već da bih promovisao mlade igrače", dodaje nekadašnji kapiten kluba čiji je danas trener.

Lalatović je više puta tokom razgovora ponovio da se od njega nije očekivalo da Crvena zvezda odbrani trofej osvojen prošle sezone.

"Ja sam doveden da pronađem i 'gurnem' mlade igrače. Ja sam izabrao i Ristića i Grujića i Jovića i Jovanovića i Rajkovića, koji godinu dana pre toga nije branio, i jednog dana kada Nenad Lalatović ode iz Crvene zvezde, ostaviće na stolu 10 do 12 miliona evra. To niko nije uradio u poslednjih 15 godina. Ja sam više radio na svoju štetu, ali najviše za dobrobit Crvene zvezde. Da se ovako radilo poslednjih 10 godina, klub ne bi bio u minusu 50 miliona evra", ističe Lalatović i dodaje:

"Da sam hteo titulu, tražio bih mnoge druge stvari i siguran sam da bih, u slučaju da budu ispunjene, doneo trofej Zvezdi".

Nema sumnje da će najavljena konferencija za medije izazvati veliku pažnju, a mladi trener je objasnio zbog čega se prvenstveno odlučio na takav potez.

"Ja sam doveden na godinu dana i ne želim da se neko krije iza mene. Imam tek 37 godina, najmlađi sam trener u ligi i bilo bi sramno da neko to radi. Stvarno sam radio pošteno, nikada nisam lagao, sve sam radio za dobrobit Crvene zvezde... Nije mi toliko bitno da li imam podršku Uprave ili ne, bitno mi je da mi savest bude čista. Bitno mi je da se zna istina i šta je traženo od mene zbog navijača Crvene zvezde, jer mi nijednog trenutka nisu zviždali. Oni su tu nešto prepoznali i bitno mi je da jednog dana, kada budem odlazio, znaju koja je prava istina".

Pomenuta konferencija, iako po prethodnim izjavama deluje tako, neće biti oproštajnog karaktera.

"Nije to oproštajna konferencija. Meni po završetku sezone ističe ugovor i sešću da razgovaram sa Upravom na temu šta dalje", kaže Lalatović, uz osvrt na rad klupskog rukovodstva:

"Nisam mnogo viđao ljude iz Uprave kluba. Najčešće Zvezdana Terzića, koji je svaki dan tu i koji je dolazio da razgovaramo, dok većinu njih i ne znam... Nemnam ništa protiv Uprave, oni su radili svoj posao, dali su svoj maksimum. Dovodili su šta su mogli, ali i ja sam imao svoj cilj. Ako se od mene traži titula, onda imam spisak igrača koje bi trebalo dovesti. Uprava kluba je dovela igrače koji danas igraju u Zvezdi, a ja smatram da svaki igrač koji igra u Crvenoj zvezdi mora prvo da se pogleda. Mora da se prati. Zvezda je tu gde jeste zato što se igrači nisu pratili, nego su dovođeni po principu 'rekla-kazala'.

Kritika na transfer-politiku kluba odnosila se posebno na dolaske Džošue Parkera i Fuada Salamija.

"Stranci su doveli Zvezdu ovde gde je danas. Samo izračunajte koliko je klub potrošio na obeštećenja za strance, a koliko je zaradio. Cifra će biti šokantna! A gde su Zvezdina deca? Zašto su Srnići i Stojković u Čukaričkom i mnogi drugi u raznim klubovima, da ne nabrajam sad sve".

Na kraju, kada bi mogao da vrati vreme na period dolaska u klub, Lalatović kaže da bi imao želju za jednom promenom.

"Promenio bih to da se organizuje konferencija za medije na koju bismo ljudi iz uprave i ja izašli i javno rekli šta hoćemo, šta nećemo, šta možemo, šta ne možemo... Siguran sam da u trenerskoj karijeri više neću dozvoljavati ovakve stvari, da ne bude onako kako ja želim".

Lalatović je pričao i o porazu od Čukaričkog:

"Stvarno mislim da smo prvo poluvreme odigrali jako dobro, ali u drugom nismo bili na nivou. Ekipa je psihološki pala zbog gola primljenog bukvalno sekund pred kraj prvog dela, mada im ja stalno pričam da to ne sme da se dešava igračima Crvene zvezde. Bez obzira da li imate 16 ili 30 godina, morate da se izdignete iz toga i da pobedite".

"Kažnjeni smo iz nekih individualnih grešaka Pavićevića i Jovanovića, ali to je fudbal. Tako je kako je... Ovom timu treba malo jači karakter".

"Ja sam iskren čovek i priznajem da je naša realnost drugo mesto. Ne smatram da je to neuspeh. Smatram da je sa ovim timom koji imam na raspolaganju, sa ovoliko mladih igrača i onih koji su dovedeni, ovo naš maksimum".

Komentari / 0

Ostavite komentar