Анализа: Хулигани - ЈУРИШ!!!

Одлуке или "казне" дисциплинских органа Фудбалског савеза Србије изазвале огорчење у већем делу спортске јавности. Практично су "дунули ветар у леђа" хулиганима! Нови Пазар се оправдано буни.

Фудбал 11.05.2015 | 23:40
Анализа: Хулигани - ЈУРИШ!!!

Звезда - Партизан 0:0. ФСС - хулигани 0:5!

Невероватна, али истинита одлука Дисицплинске комисије ФСС да за нереде, сукобе, тучу, инциденте, прекиде, чупање столица... практично не казни домаћина, организатора утакмице - ФК Црвена звезда, а да Партизан плати око 5.000 евра, изазвала је изненађење, шок, неверицу и прилично огорчење фудбалске јавности у Србији.

Највећи апсурд у свему је да је најгоре прошао (када се узму у обзир тежина и озбиљност преступа) Владимир Волков.

Он је за изјаву, која јесте била оштра, али не вулгарна, нити слично - кажњен са 100.000 динара (нешто мање од 1.000 евра). Дакле, "погрешна" изјава много више кошта од поломљених глава, ишчупаних столица (а Звезда је сама саопштила да је штета од поломљених столица 20.000 евра), на стотине бакљи и других пиротехничких средстава...

Звезда, заправо, јесте кажњена утакмицом играња пред празним трибинама (меч је већ одигран против Рада), али када се узме у обзир да су други клубови, рецимо Нови Пазар, који је дигао глас због овакве одлуке ФСС, много драстичније кажњавани за мање инциденте, онда су оправдана размишљања свих оних који су непријатно изненађени.

Звезда и Партизан, кажу дисциплинци ФСС, учинили су све да организују утакмицу на најбољи начин.

"После извештаја које смо добили из Звезде и Партизана, схватили смо да неће бити сврхе ако оштрије казнимо клубове. Посао државе је да не дозволи обрачунавање на трибинама међу људима који имају вишеструке прекршаје", каже председник Комисије Жарко Стевановић.

Господин Стевановић је са једне стране у праву и Фудбалски савез је после дербија саопштио да не може сам, позивајући државу у помоћ у борби против хулигана. Јасно је да ФСС нема механизме у тој борби, али је могао драстичним кажњавањем "вечитих", а пре свега Црвене звезде као домаћина, да пошаље јасну поруку - хулигане сте сами изнедрили, мораћете и ви да сносите последице због тога.

Овако, ником ништа. Осим што ће каса Савеза бити пунија за око 6.000 евра, колико треба да плате Партизан и Волков.

Разочаран је и незадовољан и комесар за безбедност ФСС Миливоје Мирков. Тачније, он је "подељена личност" у овом случају.

"Као обичан грађанин јако сам разочаран. Срамотно је колико су казне благе. Са друге стране, ако као службено лице погледате ствари, схватићете да би било јако тешко оштрије казнити клубове. Затварање стадиона на дуже значило би кажњавање правих љубитеља фудбала. Њима би због преступника био онемогућен одлазак на утакмице", каже Мирков за "Информер".

Лепо је што у ФСС мисле и на праве љубитеље фудбала, само су заборавили чињеницу да су ти ПРАВИ ЉУБИТЕЉИ ФУДБАЛА одавно семенке, сунцокрет и други "спорт за зубе" заменили за даљински управљач. ОК, не сви, али на утакмицама Суперлиге Србије из године у годину је све мање гледалаца.

Много је узрока томе, наравно, али када се на највећој утакмици коју српски фудбал има догоди све оно, онда сви некако потону, разочарање у српски клупски фудбал расте... Нису инциденти, јасно је, једини и највећи узрок што гледалаца има мање на стадионима.

Немаштина, али и неквалитетан фудбал, лоши услови на стадионима... све то заједно чини српски клупски фудбал рањивим и отужним.

Један читалац МОНДА се у коментару на вест о "казнама" за инциценте на дербију нашалио да ће ускоро Жандармерија морати да плаћа за инциденте.

Хм... шала!!??

Коментари / 0

Оставите коментар