Analiza: Huligani - JURIŠ!!!

Odluke ili "kazne" disciplinskih organa Fudbalskog saveza Srbije izazvale ogorčenje u većem delu sportske javnosti. Praktično su "dunuli vetar u leđa" huliganima! Novi Pazar se opravdano buni.

Fudbal 11.05.2015 | 23:40
Analiza: Huligani - JURIŠ!!!

Zvezda - Partizan 0:0. FSS - huligani 0:5!

Neverovatna, ali istinita odluka Disicplinske komisije FSS da za nerede, sukobe, tuču, incidente, prekide, čupanje stolica... praktično ne kazni domaćina, organizatora utakmice - FK Crvena zvezda, a da Partizan plati oko 5.000 evra, izazvala je iznenađenje, šok, nevericu i prilično ogorčenje fudbalske javnosti u Srbiji.

Najveći apsurd u svemu je da je najgore prošao (kada se uzmu u obzir težina i ozbiljnost prestupa) Vladimir Volkov.

On je za izjavu, koja jeste bila oštra, ali ne vulgarna, niti slično - kažnjen sa 100.000 dinara (nešto manje od 1.000 evra). Dakle, "pogrešna" izjava mnogo više košta od polomljenih glava, iščupanih stolica (a Zvezda je sama saopštila da je šteta od polomljenih stolica 20.000 evra), na stotine baklji i drugih pirotehničkih sredstava...

Zvezda, zapravo, jeste kažnjena utakmicom igranja pred praznim tribinama (meč je već odigran protiv Rada), ali kada se uzme u obzir da su drugi klubovi, recimo Novi Pazar, koji je digao glas zbog ovakve odluke FSS, mnogo drastičnije kažnjavani za manje incidente, onda su opravdana razmišljanja svih onih koji su neprijatno iznenađeni.

Zvezda i Partizan, kažu disciplinci FSS, učinili su sve da organizuju utakmicu na najbolji način.

"Posle izveštaja koje smo dobili iz Zvezde i Partizana, shvatili smo da neće biti svrhe ako oštrije kaznimo klubove. Posao države je da ne dozvoli obračunavanje na tribinama među ljudima koji imaju višestruke prekršaje", kaže predsednik Komisije Žarko Stevanović.

Gospodin Stevanović je sa jedne strane u pravu i Fudbalski savez je posle derbija saopštio da ne može sam, pozivajući državu u pomoć u borbi protiv huligana. Jasno je da FSS nema mehanizme u toj borbi, ali je mogao drastičnim kažnjavanjem "večitih", a pre svega Crvene zvezde kao domaćina, da pošalje jasnu poruku - huligane ste sami iznedrili, moraćete i vi da snosite posledice zbog toga.

Ovako, nikom ništa. Osim što će kasa Saveza biti punija za oko 6.000 evra, koliko treba da plate Partizan i Volkov.

Razočaran je i nezadovoljan i komesar za bezbednost FSS Milivoje Mirkov. Tačnije, on je "podeljena ličnost" u ovom slučaju.

"Kao običan građanin jako sam razočaran. Sramotno je koliko su kazne blage. Sa druge strane, ako kao službeno lice pogledate stvari, shvatićete da bi bilo jako teško oštrije kazniti klubove. Zatvaranje stadiona na duže značilo bi kažnjavanje pravih ljubitelja fudbala. Njima bi zbog prestupnika bio onemogućen odlazak na utakmice", kaže Mirkov za "Informer".

Lepo je što u FSS misle i na prave ljubitelje fudbala, samo su zaboravili činjenicu da su ti PRAVI LJUBITELJI FUDBALA odavno semenke, suncokret i drugi "sport za zube" zamenili za daljinski upravljač. OK, ne svi, ali na utakmicama Superlige Srbije iz godine u godinu je sve manje gledalaca.

Mnogo je uzroka tome, naravno, ali kada se na najvećoj utakmici koju srpski fudbal ima dogodi sve ono, onda svi nekako potonu, razočaranje u srpski klupski fudbal raste... Nisu incidenti, jasno je, jedini i najveći uzrok što gledalaca ima manje na stadionima.

Nemaština, ali i nekvalitetan fudbal, loši uslovi na stadionima... sve to zajedno čini srpski klupski fudbal ranjivim i otužnim.

Jedan čitalac MONDA se u komentaru na vest o "kaznama" za incicente na derbiju našalio da će uskoro Žandarmerija morati da plaća za incidente.

Hm... šala!!??

Komentari / 0

Ostavite komentar