Камерон жели враћање овлаштења од ЕУ

Премијер Британије Дејвид Камерон не жели да губи вријеме па ће формирати тим за преговоре са ЕУ о враћању неких овлаштења са нивоа Уније на Лондон - наводе британски медији.

Свијет 11.05.2015 | 14:25
Камерон жели враћање овлаштења од ЕУ

Референдум о изласку Велике Британије из састава ЕУ могао би да буде одржан већ 2016. године, пише "Дејли телеграф".

Камерон најављује да ће позвати европске лидере ради отпочињања преговора на тему враћања Лондону дијела овлашћења који су били предати Бриселу.

У британској екипи која ће разговарати са Бриселом биће премијер Камерон, министар финансија Џорџ Озборн и министар иностраних послова Филип Хамонд.

"Дејли телеграф" наводи да је Камерон заинтересован за што бржи завршетак преговора, како би у што скорије време био одржан референдум.

Организација плебисцита до краја 2017. године била је једно од главних предизборних обећања лидера Конзервативне партије.

Након што су конзервативци у сриједу остварили убједљиву победу на изборима, што им је дало право да поново формирају владу, Камерон је изјавио да неће одустати од референдума.

Одмах након тога предсједник Француске Франсоа Оланд позвао је британског премијера у Париз на разговоре о међународним питањима, између осталих и о онима који се тичу ЕУ.

Медији подсјећају да је Камерон најблажи евроскептик међу конзервативцима те да су његови страначки сарадници много радикалнији у том погледу, а посебно највјероватнији Камеронов насљедник на врху странке - Борис Џонсон, садашњи градоначелник Лондона.

Камерон најављује да ће крајем 2017. године, на пола другог мандата, отићи са мјеста премијера, а аналитичари истичу да ће насљедник готово сигурно бити Џонсон, који отворено тврди да би излазак из ЕУ побољшао британску економију.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

11.05.2015 12:56

Ето јос пар год и Европа се разилази која це се онда парола измислит умјесто ове на европском путу.

ОДГОВОРИТЕ