Kameron želi vraćanje ovlaštenja od EU

Premijer Britanije Dejvid Kameron ne želi da gubi vrijeme pa će formirati tim za pregovore sa EU o vraćanju nekih ovlaštenja sa nivoa Unije na London - navode britanski mediji.

Svijet 11.05.2015 | 14:25
Kameron želi vraćanje ovlaštenja od EU

Referendum o izlasku Velike Britanije iz sastava EU mogao bi da bude održan već 2016. godine, piše "Dejli telegraf".

Kameron najavljuje da će pozvati evropske lidere radi otpočinjanja pregovora na temu vraćanja Londonu dijela ovlašćenja koji su bili predati Briselu.

U britanskoj ekipi koja će razgovarati sa Briselom biće premijer Kameron, ministar finansija Džordž Ozborn i ministar inostranih poslova Filip Hamond.

"Dejli telegraf" navodi da je Kameron zainteresovan za što brži završetak pregovora, kako bi u što skorije vreme bio održan referendum.

Organizacija plebiscita do kraja 2017. godine bila je jedno od glavnih predizbornih obećanja lidera Konzervativne partije.

Nakon što su konzervativci u srijedu ostvarili ubjedljivu pobedu na izborima, što im je dalo pravo da ponovo formiraju vladu, Kameron je izjavio da neće odustati od referenduma.

Odmah nakon toga predsjednik Francuske Fransoa Oland pozvao je britanskog premijera u Pariz na razgovore o međunarodnim pitanjima, između ostalih i o onima koji se tiču EU.

Mediji podsjećaju da je Kameron najblaži evroskeptik među konzervativcima te da su njegovi stranački saradnici mnogo radikalniji u tom pogledu, a posebno najvjerovatniji Kameronov nasljednik na vrhu stranke - Boris Džonson, sadašnji gradonačelnik Londona.

Kameron najavljuje da će krajem 2017. godine, na pola drugog mandata, otići sa mjesta premijera, a analitičari ističu da će nasljednik gotovo sigurno biti Džonson, koji otvoreno tvrdi da bi izlazak iz EU poboljšao britansku ekonomiju.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Boki

11.05.2015 12:56

Eto jos par god i Evropa se razilazi koja ce se onda parola izmislit umjesto ove na evropskom putu.

ODGOVORITE