Хитно ријешити питање борачког додатка

Борачка организација Републике Српске није задовољна тренутним рјешењем питања борачког додатка у Закону, поручио је предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић, истичући да ће захтјевати да основни критериј, при праву на стицање борачког додатка, буде вријеме учешћа у зони борбених дејстава.

Република Српска 10.05.2015 | 20:00
Хитно ријешити питање борачког додатка

Питање борачког додатка, као један од облика права које борци остварују на мјесечном и годишњем нивоу је проблематика којом ће се Борачка организација Републике Српске бавити на наредној сједници Предсједништва организације, за неколико дана у Милићима, поручио је Савчић, учествујући на Свечаној академији поводом Дана одбране Илиџе у Источном Сарајеву.

“То са годинама старости нема никакве везе. Године старости могу да имају утицај на социјална примања, али ово је потпуно јасна ствар – вријеме проведено у зони борбених дејстава, а то је кроз категоризацију дефинисано и на основу тога би требало да се остварује право на борачки додатак и инсистираћемо да то буде на мјесечном нивоу за све”, каже Савчић.

Републику Српску и даље мучи огроман проблем запошљавања демобилисаних бораца, којих је, према државној статистици близу 20 хиљада, сматра Савчић и додаје да је потребно да се у рјешавање овог проблема сви укључе.

“И Влада Републике Српске и јавна предузећа и локална заједница, као и борачка организација. Морамо по сваку цијену да се изборимо да те категорије које по Закону имају предност при запошљавању имају предност у стварности, а не само на папиру”, поручује Савчић.

Генерал Савчић је убјеђен да борба за права бораца у Републици Српској неће трајати дуго. Само је питање да ли ће ту проблематику они који би требали да схвате, схватити на прави начин и у право вријеме. У противном, мораћемо на други начин рјешавати ову проблематику, закључује Савчић.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гашпар

10.05.2015 13:46

Свака ти част генерале, немој попуштати никоме-сваком по заслузи (борачки) а не по годинама старости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦУВАР ЦАСТИ

10.05.2015 14:15

Генерале! Сваком борцу дати борацки додатак ал борацки урадити по заслугама а не по бороју мјесеци(немозе неко ко је био 4 године у касарни да има исто ко онај сто је био у рову,тако под хитно урадити нову категоризацију,пшод хитно младим борцима класе 1993/1994 да се дадне боља категорија. Они који су били спонзори у рату под хитно укинути борацки статут

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.05.2015 14:32

Треба још много посла да се овој банди стане у крај. Замислите колико краду од инвалида. На сваком рјешењу о инвалидности пише да је основа за обрачун просјечни лични доходак. Оње ако се не варам нешто око 840 км а они узимају основу за обрачун 500км! Треба и ту израчунати које се силне паре пљачкају од оних који су створили РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

10.05.2015 16:57

ВАС ПОКУСАЈ БОРБЕ ЗА НАСА БОРАЦКА ПРАВА ЈЕ ВРИЈЕДАН ПОХВАЛЕ ИАКО ЈЕ ВЕОМА ЗАКАСНЕО.АЛИ БОЉЕ ИКАД НЕГО НИКАД.ЛИЦНО МИСЛИМ ДА КОД ОВЕ НЕНАРОДНО НЕБОРАЦКЕ ВЛАСТИ НИСТА НЕЦЕ УСПЈЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

10.05.2015 18:41

Гнерале а шта је са борачким пензијама које су ови богаташи преполовили и отели борцима својим измишљеним законом, и све загарантоване привилегије ево већ пета година, и то се све налази на Уставном Суду РС који није још добио зелено свјетло да то ријеши у корист јадни бораца РС који живе лоше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

10.05.2015 19:26

Генерале молим вас да на наредној сједници Б.О. о проблему борацког додатка,размотрите и проблем РВИ-а којима је незаконито,те погресно и произвољно умањена или одузета од стране министарства Б.О. и љекарске комисије(проклето отета) инвалиднина,а имамо судске пресуде и тузимо се по 5-6 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стрсљен

11.05.2015 14:32

Генерале,у борби за права истинских бораца смо уз тебе,као што смо били и у борби за стварање СРПСКЕ !

ОДГОВОРИТЕ