Hitno riješiti pitanje boračkog dodatka

Boračka organizacija Republike Srpske nije zadovoljna trenutnim rješenjem pitanja boračkog dodatka u Zakonu, poručio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić, ističući da će zahtjevati da osnovni kriterij, pri pravu na sticanje boračkog dodatka, bude vrijeme učešća u zoni borbenih dejstava.

Republika Srpska 10.05.2015 | 20:00
Hitno riješiti pitanje boračkog dodatka

Pitanje boračkog dodatka, kao jedan od oblika prava koje borci ostvaruju na mjesečnom i godišnjem nivou je problematika kojom će se Boračka organizacija Republike Srpske baviti na narednoj sjednici Predsjedništva organizacije, za nekoliko dana u Milićima, poručio je Savčić, učestvujući na Svečanoj akademiji povodom Dana odbrane Ilidže u Istočnom Sarajevu.

“To sa godinama starosti nema nikakve veze. Godine starosti mogu da imaju uticaj na socijalna primanja, ali ovo je potpuno jasna stvar – vrijeme provedeno u zoni borbenih dejstava, a to je kroz kategorizaciju definisano i na osnovu toga bi trebalo da se ostvaruje pravo na borački dodatak i insistiraćemo da to bude na mjesečnom nivou za sve”, kaže Savčić.

Republiku Srpsku i dalje muči ogroman problem zapošljavanja demobilisanih boraca, kojih je, prema državnoj statistici blizu 20 hiljada, smatra Savčić i dodaje da je potrebno da se u rješavanje ovog problema svi uključe.

“I Vlada Republike Srpske i javna preduzeća i lokalna zajednica, kao i boračka organizacija. Moramo po svaku cijenu da se izborimo da te kategorije koje po Zakonu imaju prednost pri zapošljavanju imaju prednost u stvarnosti, a ne samo na papiru”, poručuje Savčić.

General Savčić je ubjeđen da borba za prava boraca u Republici Srpskoj neće trajati dugo. Samo je pitanje da li će tu problematiku oni koji bi trebali da shvate, shvatiti na pravi način i u pravo vrijeme. U protivnom, moraćemo na drugi način rješavati ovu problematiku, zaključuje Savčić.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Gašpar

10.05.2015 13:46

Svaka ti čast generale, nemoj popuštati nikome-svakom po zasluzi (borački) a ne po godinama starosti...

ODGOVORITE
Name

CUVAR CASTI

10.05.2015 14:15

Generale! Svakom borcu dati boracki dodatak al boracki uraditi po zaslugama a ne po boroju mjeseci(nemoze neko ko je bio 4 godine u kasarni da ima isto ko onaj sto je bio u rovu,tako pod hitno uraditi novu kategorizaciju,pšod hitno mladim borcima klase 1993/1994 da se dadne bolja kategorija. Oni koji su bili sponzori u ratu pod hitno ukinuti boracki statut

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.05.2015 14:32

Treba još mnogo posla da se ovoj bandi stane u kraj. Zamislite koliko kradu od invalida. Na svakom rješenju o invalidnosti piše da je osnova za obračun prosječni lični dohodak. Onje ako se ne varam nešto oko 840 km a oni uzimaju osnovu za obračun 500km! Treba i tu izračunati koje se silne pare pljačkaju od onih koji su stvorili RS!

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

10.05.2015 16:57

VAS POKUSAJ BORBE ZA NASA BORACKA PRAVA JE VRIJEDAN POHVALE IAKO JE VEOMA ZAKASNEO.ALI BOLJE IKAD NEGO NIKAD.LICNO MISLIM DA KOD OVE NENARODNO NEBORACKE VLASTI NISTA NECE USPJETI.

ODGOVORITE
Name

muka

10.05.2015 18:41

Gnerale a šta je sa boračkim penzijama koje su ovi bogataši prepolovili i oteli borcima svojim izmišljenim zakonom, i sve zagarantovane privilegije evo već peta godina, i to se sve nalazi na Ustavnom Sudu RS koji nije još dobio zeleno svjetlo da to riješi u korist jadni boraca RS koji žive loše.

ODGOVORITE
Name

RVI

10.05.2015 19:26

Generale molim vas da na narednoj sjednici B.O. o problemu borackog dodatka,razmotrite i problem RVI-a kojima je nezakonito,te pogresno i proizvoljno umanjena ili oduzeta od strane ministarstva B.O. i ljekarske komisije(prokleto oteta) invalidnina,a imamo sudske presude i tuzimo se po 5-6 godina.

ODGOVORITE
Name

strsljen

11.05.2015 14:32

Generale,u borbi za prava istinskih boraca smo uz tebe,kao što smo bili i u borbi za stvaranje SRPSKE !

ODGOVORITE