Владин притисак на невладин сектор

Опозиција тврди, све је спремно да у новембру буде усвојен Закон о јавности рада непрофитних организација у Српској. То ће значити нови притисак и на невладине организације, а поготово након Закона о јавном реду и миру, притисак и на све грађане који мисле другачије увјерава опозиција.

Република Српска 10.05.2015 | 13:50
Владин притисак на невладин сектор

Пред посланицима у Народној скупштини у новембру ће се наћи Нацрт закона о јавности рада непрофитних организација. У преводу невладиног сектора и финансирања невладиног сектора у Републици Српској.

Посланик НДП-а, Драган Чавић тврди да се ради о параноичном Закону којим се опозиција и невладине организације желе приказати као страни плаћеници.  Чавић позива владајућу структуру на челу са СНСД-ом да објелодани колико новца су добили од међународне заједнице у посљедњих двадесет година прије него што Нацрт закона дође у процедуру.

Оно што је евидентно и о чему је БН већ извјештавао у претходном периоду јесте да су поједине невладине организације у Републици Српској на удару домаћег правосуђа, али и државног тужилаштва и Агенције за истраге и заштиту након што су чланови тих организација подносили кривичне пријаве против функционера Српске, али и Тужилаштва БиХ.

И без нацрта Закона о јавности рада непрофитних организација СИПУ занима све о раду бањалучке невладине организације Форум родитеља. У одговору из СИПЕ кратко појашњавају да све раде по налогу БХ тужилаштва.

"Државна агенција за истраге и заштиту у конкретном случају поступала је по наредби Тужилаштва БиХ, која се односи на провјере рада Удружења грађана Форум родитеља, основних, средњих школа и предшколских установа Бања Лука. По окончању провјера, СИПА је Тужилаштву БиХ доставила извјештаје о предузетим мјерама и радњама.

С тим у вези, молимо да се за све информације у конкретном случају обратите Тужилаштву БиХ, које је једино овлаштено за уступање истих."

Тужилаштво БиХ није жељело ништа да коментарише на ову тему. Опозиција прихвата да рад невладиних организација буде јаван, али на демократски уређен начин.
Такође, траже још неке нове Законе. Они који би ограничили бахато кориштење републичких ресурса за страначке и личне интересе.

Такође, а на то константно упозоравају невладине организације нарочито Транспаренси интернешнел, невладин сектор очекује већу јавност рада републичких институција које по правилу избјегавају да износе податке у јавност од интереса за јавност.

С тим проблемом, зидом ћутања, поред невладиних организација сусрећу се, поготово поједини медији и новинари у Републици Српској.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

САША

10.05.2015 11:52

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

није тацно

10.05.2015 11:58

Никакав то није притисак. Па мора се знати одкуд им новац и на сто тросе. Исто као и сваки порески обвезник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зола

10.05.2015 15:52

Глуп си

Name

планинар

10.05.2015 16:32

Е сад имамо планинарско друство и оно се води под невладину организацију и сад немамо извор прихода и морамо плацати порез, ниста.. Гасимо друство и добро, планинаримо без ознака и ок... Да, треба то мало нек и они плацају порез..

Name

Игор

10.05.2015 19:10

Планинарско друсто сте регистровали као невладину организацију ??? Зар то није спортско друштво ... извини ал и то је вид криминала ... Тј треба судију који вам је пристао то регистровати распопит ..

Name

Борис

10.05.2015 12:25

Ако је плацам порез нек плацају и они ... не видим гдје је проблем ... и те невладине органозације су интересне групе ма ста ви рекли о томе ... Такодје требају и новинари да плацају порез, а не као неки да одмах зову Милу и уцјењују и пријете па кад их овај накрпи да само галаме против њега ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад

15.05.2015 21:38

Информиши се мало, не ради се о плаћању пореза!

Name

коле

10.05.2015 14:15

Ма хајде и ви из опозиције оладите мало. Зна и врабац на грани ста су те невладине организације и ко их финансира. Продсте се и ви западној демагогији. Неволим Снсд али ни ви нисте бољи. Само знам да је куку нама у РС са вама таквима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цер

10.05.2015 14:35

Ови невладини само пресипају из супљег у празно.Све су то стране спијунцине и плаценици.Ријесицемо ми сами своје проблеме у РС,ста они имају да се петљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа бато

10.05.2015 15:07

Што да не, ајмо поштењачине мало да видимо и ваше изворе финансирања ... Поштен човјек нема чега да се стиди. Лајете много очигледно вас неко добро плаћа за то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

10.05.2015 15:11

Цуј притисак ако дрзава хоце да зна одакле се неко финансира.То на свијету неме сем код нас.Има медју њима свакакве багре којој пут границе треба показат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад

15.05.2015 21:41

За све ове СНСД-ове дезинформаторе што овуда просипају глупости - овим законом се не регулише плаћање пореза и нема везе са тим! Закон је осмишљен да ућутка сваког ко не прима паре од Главног Баје, ко није на државним јаслама и ко није добио посао преко штеле у јавном сектору.

Name

Јоле

10.05.2015 15:11

Како дивни ови коментари. Као да су из СНСД кухиње.Па, још да нема невладиних организација, попут рецимо Транспаренси интернешенела, јавности би било предочавано само оно што одговара актуелној власти.Друго и реалнију страну медаље пружају и РТВ БН и поједини Интернет портали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

10.05.2015 16:04

Без контоле се може десити као у Федерацији.Тамо су НВО покриће за радикални ислам,а код нас за дестабилизацију Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мк

10.05.2015 16:53

Ма нек је нама опозиције да нам отвори очи.Они ко спикери преносе шта су негдје прочитали или начули и то је то- опозиција.

ОДГОВОРИТЕ