Vladin pritisak na nevladin sektor

Opozicija tvrdi, sve je spremno da u novembru bude usvojen Zakon o javnosti rada neprofitnih organizacija u Srpskoj. To će značiti novi pritisak i na nevladine organizacije, a pogotovo nakon Zakona o javnom redu i miru, pritisak i na sve građane koji misle drugačije uvjerava opozicija.

Republika Srpska 10.05.2015 | 13:50
Vladin pritisak na nevladin sektor

Pred poslanicima u Narodnoj skupštini u novembru će se naći Nacrt zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija. U prevodu nevladinog sektora i finansiranja nevladinog sektora u Republici Srpskoj.

Poslanik NDP-a, Dragan Čavić tvrdi da se radi o paranoičnom Zakonu kojim se opozicija i nevladine organizacije žele prikazati kao strani plaćenici.  Čavić poziva vladajuću strukturu na čelu sa SNSD-om da objelodani koliko novca su dobili od međunarodne zajednice u posljednjih dvadeset godina prije nego što Nacrt zakona dođe u proceduru.

Ono što je evidentno i o čemu je BN već izvještavao u prethodnom periodu jeste da su pojedine nevladine organizacije u Republici Srpskoj na udaru domaćeg pravosuđa, ali i državnog tužilaštva i Agencije za istrage i zaštitu nakon što su članovi tih organizacija podnosili krivične prijave protiv funkcionera Srpske, ali i Tužilaštva BiH.

I bez nacrta Zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija SIPU zanima sve o radu banjalučke nevladine organizacije Forum roditelja. U odgovoru iz SIPE kratko pojašnjavaju da sve rade po nalogu BH tužilaštva.

"Državna agencija za istrage i zaštitu u konkretnom slučaju postupala je po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na provjere rada Udruženja građana Forum roditelja, osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova Banja Luka. Po okončanju provjera, SIPA je Tužilaštvu BiH dostavila izvještaje o preduzetim mjerama i radnjama.

S tim u vezi, molimo da se za sve informacije u konkretnom slučaju obratite Tužilaštvu BiH, koje je jedino ovlašteno za ustupanje istih."

Tužilaštvo BiH nije željelo ništa da komentariše na ovu temu. Opozicija prihvata da rad nevladinih organizacija bude javan, ali na demokratski uređen način.
Takođe, traže još neke nove Zakone. Oni koji bi ograničili bahato korištenje republičkih resursa za stranačke i lične interese.

Takođe, a na to konstantno upozoravaju nevladine organizacije naročito Transparensi internešnel, nevladin sektor očekuje veću javnost rada republičkih institucija koje po pravilu izbjegavaju da iznose podatke u javnost od interesa za javnost.

S tim problemom, zidom ćutanja, pored nevladinih organizacija susreću se, pogotovo pojedini mediji i novinari u Republici Srpskoj.

BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

SAŠA

10.05.2015 11:52

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

nije tacno

10.05.2015 11:58

Nikakav to nije pritisak. Pa mora se znati odkud im novac i na sto trose. Isto kao i svaki poreski obveznik.

ODGOVORITE
Name

Zola

10.05.2015 15:52

Glup si

Name

planinar

10.05.2015 16:32

E sad imamo planinarsko drustvo i ono se vodi pod nevladinu organizaciju i sad nemamo izvor prihoda i moramo placati porez, nista.. Gasimo drustvo i dobro, planinarimo bez oznaka i ok... Da, treba to malo nek i oni placaju porez..

Name

Igor

10.05.2015 19:10

Planinarsko drusto ste registrovali kao nevladinu organizaciju ??? Zar to nije sportsko društvo ... izvini al i to je vid kriminala ... Tj treba sudiju koji vam je pristao to registrovati raspopit ..

Name

Boris

10.05.2015 12:25

Ako je placam porez nek placaju i oni ... ne vidim gdje je problem ... i te nevladine organozacije su interesne grupe ma sta vi rekli o tome ... Takodje trebaju i novinari da placaju porez, a ne kao neki da odmah zovu Milu i ucjenjuju i prijete pa kad ih ovaj nakrpi da samo galame protiv njega ..

ODGOVORITE
Name

Obrad

15.05.2015 21:38

Informiši se malo, ne radi se o plaćanju poreza!

Name

kole

10.05.2015 14:15

Ma hajde i vi iz opozicije oladite malo. Zna i vrabac na grani sta su te nevladine organizacije i ko ih finansira. Prodste se i vi zapadnoj demagogiji. Nevolim Snsd ali ni vi niste bolji. Samo znam da je kuku nama u RS sa vama takvima.

ODGOVORITE
Name

cer

10.05.2015 14:35

Ovi nevladini samo presipaju iz supljeg u prazno.Sve su to strane spijuncine i placenici.Rijesicemo mi sami svoje probleme u RS,sta oni imaju da se petljaju.

ODGOVORITE
Name

opa bato

10.05.2015 15:07

Što da ne, ajmo poštenjačine malo da vidimo i vaše izvore finansiranja ... Pošten čovjek nema čega da se stidi. Lajete mnogo očigledno vas neko dobro plaća za to

ODGOVORITE
Name

Boki

10.05.2015 15:11

Cuj pritisak ako drzava hoce da zna odakle se neko finansira.To na svijetu neme sem kod nas.Ima medju njima svakakve bagre kojoj put granice treba pokazat

ODGOVORITE
Name

Obrad

15.05.2015 21:41

Za sve ove SNSD-ove dezinformatore što ovuda prosipaju gluposti - ovim zakonom se ne reguliše plaćanje poreza i nema veze sa tim! Zakon je osmišljen da ućutka svakog ko ne prima pare od Glavnog Baje, ko nije na državnim jaslama i ko nije dobio posao preko štele u javnom sektoru.

Name

Jole

10.05.2015 15:11

Kako divni ovi komentari. Kao da su iz SNSD kuhinje.Pa, još da nema nevladinih organizacija, poput recimo Transparensi internešenela, javnosti bi bilo predočavano samo ono što odgovara aktuelnoj vlasti.Drugo i realniju stranu medalje pružaju i RTV BN i pojedini Internet portali.

ODGOVORITE
Name

007

10.05.2015 16:04

Bez kontole se može desiti kao u Federaciji.Tamo su NVO pokriće za radikalni islam,a kod nas za destabilizaciju Srpske.

ODGOVORITE
Name

mk

10.05.2015 16:53

Ma nek je nama opozicije da nam otvori oči.Oni ko spikeri prenose šta su negdje pročitali ili načuli i to je to- opozicija.

ODGOVORITE