Заједница српских општина кључна за опстанак Срба

Поштовање Бриселског споразума и формирање Заједнице српских општина је кључно за опстанак Срба на Косову и Метохији, поручио је данас министар за локалну самоуправу у самопроглашеној косовској влади Љубомир Марић.

Србија 10.05.2015 | 11:21
Заједница српских општина кључна за опстанак Срба

Он је за РТС изјавио да Срби имају подршку међународне заједнице и најавио формирање међуминистарске групе за повратак расељених Срба.

Марић је рекао да напади и немири у Македонији јасно говоре са каквим безбедносним изазовима живимо.

"Срби са страхом прате све оно што се у суседној Македонији догађа. Искуство је Србе на Косову и Метохији научило да, као најслабија групација, увек буду прва мета таквих немира", наводи Марић.

Када је реч о отказивања састанка у Бриселу о формирању Заједнице српских општина, Марић каже да је за све на Косову и Метохији од кључне важности да се поштује Бриселски споразум.

"За Србе су првих шест тачака, које се односе на Заједницу српских општина, најважније. Гарант тог споразума је међународна заједница и очекујем да ће ускоро заказати састанак на којем ће се о томе говорити", сматра Марић, подсетивши да до формирања кабинета Исе Мустафе није било политичке воље за стварање Заједнице.

"Политички услови су промењени јер Листа ''Српска'' учествује у власти и прва тачка коалиционог споразума односи се на формирање Заједнице српских општина", казао је министар за локалну самоуправу у косовској влади.

Главни услов за формирање Заједнице јесте промена законодавног оквира, а како истиче Марић, тек када буде формирана радна група за измену законодавства, биће јасно шта је све потребно променити и које нове законе донети.

Марић је навео да је задовољан чврстим ставом Владе Србије и премијера Александра Вучића по питању српске имовине на Косову и Метохији.

"Газиводе, Брезовица и Трепча су важни ресурси за Србе, јер обезбеђују снабдевање водом и електричном енергијом", подсетио је Марић и додаје да се такве стври морају решавати дијалогом уз подршку међународне заједнице.

Према његовим речима, великог помака у решавању тих проблема нема, али је добро што се ситуација не погоршава.

"Срби имају подршку међународне заједнице, јер су сви свесни колико је имовина важна за опстанак Срба на Косову и Метохији", сматра Марић.

Поред борбе за опстанак, министар косовске владе за локалну самоуправу наглашава да је повратак расељених Срба врло важно питање.

"До сада се повратком бавило само једно министарство, а на терену је показано да је потребо активно укључивање свих друштвених институција, од полиције до правосуђа", казао је Марић, додајући да ће се формирањем међуминистарске групе створити координација свих служби.

"Када се неко врати, морају му се обезбедити неопходни услови за живот и привређивање. Нема смисла враћати људе док се не обезбеде сви услови за опстанак", истакао је Марић, који је закључио да ће убудуће сви имати одговорност и обавезу да учествују у повратку Срба на Косово и Метохију.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КОСОВОЈЕ СРБИЈА СПСКИ ЈЕРСАЛИМ

10.05.2015 10:07

Браво господине Марицу, само заједница свих опстина и српских села Србе спасава од даљег прогона и егзодуса. Поздрав свим братским Србима на Косову и Метохији који цувају српско свето мјесто и српски Јерусалим. Поздрав брацо Срби зивело српско јединство. Косово је СРБИЈА. Зивели косовски јунаци Милос и Лазар...

ОДГОВОРИТЕ