Квиско велемајсторе - хвала ти за 25 година...

Легендарни Горан Вујевић, који је прву профи утакмицу одиграо 1990. године у дресу Партизана, одлучио да је да на крају сезоне оконча величанствену каријеру.

Остали спортови 10.05.2015 | 16:20
Квиско велемајсторе - хвала ти за 25 година...

Горан "Квиско" Вујевић прву одбојкашку утакмицу, као професионалац, одиграо је 1990. године за Партизан.

Испоставиће се да ће једна од највећих каријера у историји одбојке трајати 25 година, све до лета 2015. када ће Вујевић, у 43. години, оставити патике, беле чарапе, шортс и мајицу и обући одело намењено будућем директору.

Председник Перуђе Ђино Сирћи објавио је да ће Вујевић на крају сезоне преузети посао око ангажовања нових играча, што је уједно најава завршетка богате каријере, чији је врхунац највећи успех који један спортиста може да оствари – олимпијско злато.

Те 2000. године, Вујевић је био један од твораца чуда које су у Сиднеју направили наши незаборавни одбојкаши.

Вујевић никада током каријере није играо на снагу, иако је могао да удари нестварно јако. Био је свестран играч, вероватно рекордер по броју остварених поена на "блок-аут", што такође треба знати, јер одбојкаши јако добро знају да је некад немогуће проћи "кроз" блок, нити поред блока.

"Квиско" је савршено умео да удари лопту баш тако да се она од руку ривала одбије у – аут, а о лобовима преко руку противника да и не говоримо...

Колико је био свестран играч говори и то да је током каријере био проглашаван и за најбољег дефанзивца и за најбољег сервера на свету...

Вујевић, рођен 27. фебруара 1973. године у Цетињу, играо је за Партизан од 1990. до 1996. године, а 1991. водио је црно-беле и до титуле првака и до националног Купа. Потом је играо за Брешу, Ферару, Олимпијакос, Монтичари, Тренте, а у Перуђу је дошаио 2005. године као већ ветеран, 32-годишњак.

Играо је у Перуђи до 2009, отишао на две сезоне у Латину и вратио се 2011. после чега више није мењао средину. У последњих десет сезона, осам је носио дрес Перуђе, у којој му је ове сезоне тренер био дугогодишњи саиграч из репрезентације Југославије и Србије и Црне Горе, али и повремено клупски колега, Никола Грбић.

Дрес репрезентације наше земље носио је десет година, од 1996. до 2006. године, када је одлучио да прекине интернационалну каријеру после распада Државне Заједнице Србије и Црне Горе.

Био је олимпијски шампион из Сиднеја 2000. и бронзани у Атланти 1996. године. Светско првенство никада није освојио, а најближи је био у Токију 1998. године, када су нас у финалу надиграли Италијани, иако ће се касније сазнати да је Марко Браћи играо финале допингован.

Европско првенство "Квиско" је освојио у Острави, 2001. године, а има и бронзу са ЕП 2005. када смо организовали финални турнир заједно са Италијанима.

Вујевић, који је оженио Италијанку Франческу, у октобру 2013. године задесила је велика трагедија. Тада је његов старији син Стефан преминуо од последица срчаног удара у петој години.

У тренутку када се Вујевић приближава крају велике каријере, можемо само да му се захвалимо за све радости које нам је приређивао.

Коментари / 0

Оставите коментар