Kvisko velemajstore - hvala ti za 25 godina...

Legendarni Goran Vujević, koji je prvu profi utakmicu odigrao 1990. godine u dresu Partizana, odlučio da je da na kraju sezone okonča veličanstvenu karijeru.

Ostali sportovi 10.05.2015 | 16:20
Kvisko velemajstore - hvala ti za 25 godina...

Goran "Kvisko" Vujević prvu odbojkašku utakmicu, kao profesionalac, odigrao je 1990. godine za Partizan.

Ispostaviće se da će jedna od najvećih karijera u istoriji odbojke trajati 25 godina, sve do leta 2015. kada će Vujević, u 43. godini, ostaviti patike, bele čarape, šorts i majicu i obući odelo namenjeno budućem direktoru.

Predsednik Peruđe Đino Sirći objavio je da će Vujević na kraju sezone preuzeti posao oko angažovanja novih igrača, što je ujedno najava završetka bogate karijere, čiji je vrhunac najveći uspeh koji jedan sportista može da ostvari – olimpijsko zlato.

Te 2000. godine, Vujević je bio jedan od tvoraca čuda koje su u Sidneju napravili naši nezaboravni odbojkaši.

Vujević nikada tokom karijere nije igrao na snagu, iako je mogao da udari nestvarno jako. Bio je svestran igrač, verovatno rekorder po broju ostvarenih poena na "blok-aut", što takođe treba znati, jer odbojkaši jako dobro znaju da je nekad nemoguće proći "kroz" blok, niti pored bloka.

"Kvisko" je savršeno umeo da udari loptu baš tako da se ona od ruku rivala odbije u – aut, a o lobovima preko ruku protivnika da i ne govorimo...

Koliko je bio svestran igrač govori i to da je tokom karijere bio proglašavan i za najboljeg defanzivca i za najboljeg servera na svetu...

Vujević, rođen 27. februara 1973. godine u Cetinju, igrao je za Partizan od 1990. do 1996. godine, a 1991. vodio je crno-bele i do titule prvaka i do nacionalnog Kupa. Potom je igrao za Brešu, Feraru, Olimpijakos, Montičari, Trente, a u Peruđu je došaio 2005. godine kao već veteran, 32-godišnjak.

Igrao je u Peruđi do 2009, otišao na dve sezone u Latinu i vratio se 2011. posle čega više nije menjao sredinu. U poslednjih deset sezona, osam je nosio dres Peruđe, u kojoj mu je ove sezone trener bio dugogodišnji saigrač iz reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore, ali i povremeno klupski kolega, Nikola Grbić.

Dres reprezentacije naše zemlje nosio je deset godina, od 1996. do 2006. godine, kada je odlučio da prekine internacionalnu karijeru posle raspada Državne Zajednice Srbije i Crne Gore.

Bio je olimpijski šampion iz Sidneja 2000. i bronzani u Atlanti 1996. godine. Svetsko prvenstvo nikada nije osvojio, a najbliži je bio u Tokiju 1998. godine, kada su nas u finalu nadigrali Italijani, iako će se kasnije saznati da je Marko Braći igrao finale dopingovan.

Evropsko prvenstvo "Kvisko" je osvojio u Ostravi, 2001. godine, a ima i bronzu sa EP 2005. kada smo organizovali finalni turnir zajedno sa Italijanima.

Vujević, koji je oženio Italijanku Frančesku, u oktobru 2013. godine zadesila je velika tragedija. Tada je njegov stariji sin Stefan preminuo od posledica srčanog udara u petoj godini.

U trenutku kada se Vujević približava kraju velike karijere, možemo samo da mu se zahvalimo za sve radosti koje nam je priređivao.

Komentari / 0

Ostavite komentar