Поносни на борбу против фашизма

Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашизма у Бањалуци је обиљежен 9. мај - Дан побједе над фашизмом.

Република Српска 09.05.2015 | 21:55
Поносни на борбу против фашизма

Обиљежавању су присуствовали учесници Народно-ослободилачке борбе, као и представници институција Српске и земаља региона. Једногласно је упозорено да антифашистичкој борби није крај, јер идеје фашизма у Европи и свијету и даље живе.

Антифашистичка традиција и поштовање народно-ослободилачке борбе, мора да буде и остане мотив свих генерација, кажу учесници НОР-а.

Борба је била тешка, многи су гинули, кажу учесници, али смо имали разлог да се боримо до краја, а то је ослобођење народа од фашизма, који је био највеће зло у историји човјечанства.
Припадници Народноослободилачког покрета су дали кључни допринос слому сила фашизма и њихових марионетских творевина.

Поражавајуће је, кажу учесници НОБ-а, што 70 година послије званичног пораза фашизма, ове идеје и даље нису у потпуности нестале.

Поједини политичари у региону, кажу учесници НОБ-а, умањују значај Јасеновца, Старе Градишке, Јадовна и осталих стратишта, чиме се ругају и жртвама фашизма и учесницима ослободилачке борбе.

На споменику погинулим борцима НОР-а вијенце су положили и представници институција Републике Српске и Града Бањалука.

Седамдесет година послије, кажу званичници, јасно је да су државе недовољно урадиле да се у потпуности изборе са фашизмом и мржњом, што је касније на простору бивше Југославије довело до нових страдања.

“Ја бих вољела да кажем да јесте побијеђен и вољела да кажем да су сви европски народи имали 70 година континуитета слободе. Народи на простору бивше Југославије су проживјели страхоте и то не тако давно, тако да ових 70 година значи много”, поручила је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

“Припадати антифашистичком покрету и у оно вријеме и данас послије толико десетина година показује да смо били на правој страни, треба да нам служи на част што смо имали вође које су се опредијелиле у право вријеме на праву страну”, сматра предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Обиљежавању дана побједе над фашизмом су присуствовали и представници Амбасада Србије, Русије и Хрватске, и представници ОЕБС-а.

Крајње је вријеме, поручено је, да са вербалних осуда све државе крену у одлучнију борбу против оних који, 70 година послије и даље шире идеје неонацизма.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Загор

09.05.2015 20:05

Они чији су ближњи страдали у Јасеновцу, Старој Градишци и Јадовну, СИГУРНО нису направили тај споменик на темељима срушене православне цркве. На срећу, послије скоро 50 година је измјештен...

ОДГОВОРИТЕ
Name

антифасиста

09.05.2015 20:57

1992 у приједору је несрпско становниство морало да обиљези куце и носи траку око руке.Наредба је досла преко радија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лаж

10.05.2015 07:08

Безочно лажеш. Љагаш на народ који је у борби против фашизма претрпио највеће жртве.

Name

Освит

09.05.2015 22:02

Мало је актуелних политицара који схватају велицину антифасистицку борбу народа ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

антифасиста

10.05.2015 12:34

питај праве прједорцане па цес видјети дали је лаз.Да ли је Томасица лаз или фасизам?

Name

Математика

10.05.2015 00:15

Онако ми се врти мало математике кроз главу... Гледам колико је у данашње вријеме много ових живих бораца НОБ-а, па се мислим, ако је сваки од њих из рата изашао са 20-ак година, па плус још ових 70, то је 90-ак година просјечна старост. А по изгледу мало ко од њих је старији од 70. Мислим, дао им Бог 100 година живота, али ми мало чудно да су баш сви СУБНОР-овци једино толико дуговјечни, ако се зна да је просјечан људски вијек код нас негдје око 75 година. Из прича старијих људи, тамо негдје '50-их година је било много мућкања око годишта рођења, па су неки лажирали да су старији и по 15 година, како би уз 2 лажна свједока добили огромне борачке пензије. Част изузецима, али таквих је мало и сваке године све мање. Само код нас је сваке године све више бораца из 2. свјетског рата. Ако овако остане, имаћемо их једно 1000 и кад буде обиљежавање 100 година од 2.свјетског рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

10.05.2015 11:19

Врло лијепа, пригодна и са укусом и мјером припремљена манифестација. Штета што није мало звучније најављивана, многи би дошли. Нигдје нико не објави реакције које су изазвале појава предсједнице Владе, делегације презаузетог предсједника и говор предсједника скупштине. Псовке у пола гласа, цинични коментари и добацивања, подсмјех, све у стилу 'ви ћете да нам солите..' Добар дио свијета је одмах отишао. Да је био ту гласвни сигурно би реакције биле још драстичније. Додијало.. Баш штета..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре антифасиста

10.05.2015 14:59

Лазес као цуко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зијад

10.05.2015 18:03

Не лазе антифасиста,ја сам из Приједора и морали смо све куце да обиљезимо са бјелим царсавима а око руке смо морали носити бијелу траку.Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зијад

10.05.2015 19:51

Видим да сте ти и овај антифашиста фала Богу преживили тај окрутни ''фашизам'' у Приједору.Ту срећу нису имали Срби у Коњицу, Сарајеву, Трнову, Кравицама код Сребренице и многим другим мјестима у овој назови антифашистичкој држави.Осуђујем свакога онога ко је намјерно изазвао смрт недужне особе у рату, али треба знати да онај ко је узео пушку у руке није недужан већ је легитимна мета.