Ponosni na borbu protiv fašizma

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma u Banjaluci je obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.

Republika Srpska 09.05.2015 | 21:55
Ponosni na borbu protiv fašizma

Obilježavanju su prisustvovali učesnici Narodno-oslobodilačke borbe, kao i predstavnici institucija Srpske i zemalja regiona. Jednoglasno je upozoreno da antifašističkoj borbi nije kraj, jer ideje fašizma u Evropi i svijetu i dalje žive.

Antifašistička tradicija i poštovanje narodno-oslobodilačke borbe, mora da bude i ostane motiv svih generacija, kažu učesnici NOR-a.

Borba je bila teška, mnogi su ginuli, kažu učesnici, ali smo imali razlog da se borimo do kraja, a to je oslobođenje naroda od fašizma, koji je bio najveće zlo u istoriji čovječanstva.
Pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta su dali ključni doprinos slomu sila fašizma i njihovih marionetskih tvorevina.

Poražavajuće je, kažu učesnici NOB-a, što 70 godina poslije zvaničnog poraza fašizma, ove ideje i dalje nisu u potpunosti nestale.

Pojedini političari u regionu, kažu učesnici NOB-a, umanjuju značaj Jasenovca, Stare Gradiške, Jadovna i ostalih stratišta, čime se rugaju i žrtvama fašizma i učesnicima oslobodilačke borbe.

Na spomeniku poginulim borcima NOR-a vijence su položili i predstavnici institucija Republike Srpske i Grada Banjaluka.

Sedamdeset godina poslije, kažu zvaničnici, jasno je da su države nedovoljno uradile da se u potpunosti izbore sa fašizmom i mržnjom, što je kasnije na prostoru bivše Jugoslavije dovelo do novih stradanja.

“Ja bih voljela da kažem da jeste pobijeđen i voljela da kažem da su svi evropski narodi imali 70 godina kontinuiteta slobode. Narodi na prostoru bivše Jugoslavije su proživjeli strahote i to ne tako davno, tako da ovih 70 godina znači mnogo”, poručila je premijerka Srpske Željka Cvijanović.

“Pripadati antifašističkom pokretu i u ono vrijeme i danas poslije toliko desetina godina pokazuje da smo bili na pravoj strani, treba da nam služi na čast što smo imali vođe koje su se opredijelile u pravo vrijeme na pravu stranu”, smatra predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Obilježavanju dana pobjede nad fašizmom su prisustvovali i predstavnici Ambasada Srbije, Rusije i Hrvatske, i predstavnici OEBS-a.

Krajnje je vrijeme, poručeno je, da sa verbalnih osuda sve države krenu u odlučniju borbu protiv onih koji, 70 godina poslije i dalje šire ideje neonacizma.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Загор

09.05.2015 20:05

Они чији су ближњи страдали у Јасеновцу, Старој Градишци и Јадовну, СИГУРНО нису направили тај споменик на темељима срушене православне цркве. На срећу, послије скоро 50 година је измјештен...

ODGOVORITE
Name

antifasista

09.05.2015 20:57

1992 u prijedoru je nesrpsko stanovnistvo moralo da obiljezi kuce i nosi traku oko ruke.Naredba je dosla preko radija.

ODGOVORITE
Name

лаж

10.05.2015 07:08

Безочно лажеш. Љагаш на народ који је у борби против фашизма претрпио највеће жртве.

Name

Osvit

09.05.2015 22:02

Malo je aktuelnih politicara koji shvataju velicinu antifasisticku borbu naroda ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

antifasista

10.05.2015 12:34

pitaj prave prjedorcane pa ces vidjeti dali je laz.Da li je Tomasica laz ili fasizam?

Name

Математика

10.05.2015 00:15

Онако ми се врти мало математике кроз главу... Гледам колико је у данашње вријеме много ових живих бораца НОБ-а, па се мислим, ако је сваки од њих из рата изашао са 20-ак година, па плус још ових 70, то је 90-ак година просјечна старост. А по изгледу мало ко од њих је старији од 70. Мислим, дао им Бог 100 година живота, али ми мало чудно да су баш сви СУБНОР-овци једино толико дуговјечни, ако се зна да је просјечан људски вијек код нас негдје око 75 година. Из прича старијих људи, тамо негдје '50-их година је било много мућкања око годишта рођења, па су неки лажирали да су старији и по 15 година, како би уз 2 лажна свједока добили огромне борачке пензије. Част изузецима, али таквих је мало и сваке године све мање. Само код нас је сваке године све више бораца из 2. свјетског рата. Ако овако остане, имаћемо их једно 1000 и кад буде обиљежавање 100 година од 2.свјетског рата.

ODGOVORITE
Name

Magistra vitae

10.05.2015 11:19

Vrlo lijepa, prigodna i sa ukusom i mjerom pripremljena manifestacija. Šteta što nije malo zvučnije najavljivana, mnogi bi došli. Nigdje niko ne objavi reakcije koje su izazvale pojava predsjednice Vlade, delegacije prezauzetog predsjednika i govor predsjednika skupštine. Psovke u pola glasa, cinični komentari i dobacivanja, podsmjeh, sve u stilu 'vi ćete da nam solite..' Dobar dio svijeta je odmah otišao. Da je bio tu glasvni sigurno bi reakcije bile još drastičnije. Dodijalo.. Baš šteta..

ODGOVORITE
Name

re antifasista

10.05.2015 14:59

Lazes kao cuko

ODGOVORITE
Name

Zijad

10.05.2015 18:03

Ne laze antifasista,ja sam iz Prijedora i morali smo sve kuce da obiljezimo sa bjelim carsavima a oko ruke smo morali nositi bijelu traku.Toliko.

ODGOVORITE
Name

re zijad

10.05.2015 19:51

Vidim da ste ti i ovaj antifašista fala Bogu preživili taj okrutni ''fašizam'' u Prijedoru.Tu sreću nisu imali Srbi u Konjicu, Sarajevu, Trnovu, Kravicama kod Srebrenice i mnogim drugim mjestima u ovoj nazovi antifašističkoj državi.Osuđujem svakoga onoga ko je namjerno izazvao smrt nedužne osobe u ratu, ali treba znati da onaj ko je uzeo pušku u ruke nije nedužan već je legitimna meta.