Шешељ на слободи до изрицања пресуде?

Позив да се врати у Хаг, предсједник радикала Војислав Шешељ добиће тек када пресуда буде написана - незванично се сазнаје.

Србија 09.05.2015 | 21:42
Шешељ на слободи до изрицања пресуде?

Извори сматрају да су се судије фокусирале на то да дају коначну ријеч у предмету "Шешељ" и да неће у први план стављати дописе тужиоца Сержа Брамерца, али ни Жалбеног вијећа, који захтјевају да се хашки оптуженик врати у ћелију.

И главни судија Жан-Клод Антонети тражио је мир како би он и његове колеге што прије написале пресуду. Она би могла бити донијета до краја ове године.

Адвокат Тома Фила, који је учествовао у суђењима пред Трибуналом, каже да ситуација у којој се Шешељ налази, када је у питању његово здравствено стање, апсолутно потврђује оправданост одлуке којом је он крајем прошле године пуштен на привремену слободу.

''У питању је само идиотска жеља Брамерца да болесног човека врати у затвор'', каже Фила и додаје да је "Антонети судија од ауторитета и да ће се зато вероватно оглушити о захтев тужиоца".

Познати адвокат тврди и да је Антонети један од ријетких "дјелилаца правде" у Хагу који су веома поштовани и да има блиставу каријеру.

''Када суд није дозвољавао затвореницима да приступе сајту суда и објављеним документима, он је отишао и тражио да им се то допусти да би могли да се припремају што боље за суђење. Колики ауторитет има у Француској, говори и то да су га питали да ли треба гонити Ширака због наводне крађе на изборима, рекао је - не и послушали су га. Антонети не држи страну Шешељу, него се понаша и доноси одлуке у складу са принципима'', каже.

Предсједник радикала провео је скоро 13 година у Хагу, а пола деценије чека на изрицање пресуде.

Правни тим Војислава Шешеља тврди да он чак не мора ни да иде на изрицање пресуде. Јер, с обзиром на здравствено стање, у судницу може да се укључи видео-линком, а да суђење прати из канцеларије Трибунала у Београду.

(Независне)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Војвода

09.05.2015 20:26

Чекамо слободу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

додано

10.05.2015 05:21

Јако омиљен тај Сесељ и код трибунала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ницолас

10.05.2015 13:45

Не дај се

Name

Лузицки Србин Прорус

10.05.2015 09:26

БРЗ Опоравак И Слобода СЕСЕЉУ.

ОДГОВОРИТЕ