Šešelj na slobodi do izricanja presude?

Poziv da se vrati u Hag, predsjednik radikala Vojislav Šešelj dobiće tek kada presuda bude napisana - nezvanično se saznaje.

Srbija 09.05.2015 | 21:42
Šešelj na slobodi do izricanja presude?

Izvori smatraju da su se sudije fokusirale na to da daju konačnu riječ u predmetu "Šešelj" i da neće u prvi plan stavljati dopise tužioca Serža Bramerca, ali ni Žalbenog vijeća, koji zahtjevaju da se haški optuženik vrati u ćeliju.

I glavni sudija Žan-Klod Antoneti tražio je mir kako bi on i njegove kolege što prije napisale presudu. Ona bi mogla biti donijeta do kraja ove godine.

Advokat Toma Fila, koji je učestvovao u suđenjima pred Tribunalom, kaže da situacija u kojoj se Šešelj nalazi, kada je u pitanju njegovo zdravstveno stanje, apsolutno potvrđuje opravdanost odluke kojom je on krajem prošle godine pušten na privremenu slobodu.

''U pitanju je samo idiotska želja Bramerca da bolesnog čoveka vrati u zatvor'', kaže Fila i dodaje da je "Antoneti sudija od autoriteta i da će se zato verovatno oglušiti o zahtev tužioca".

Poznati advokat tvrdi i da je Antoneti jedan od rijetkih "djelilaca pravde" u Hagu koji su veoma poštovani i da ima blistavu karijeru.

''Kada sud nije dozvoljavao zatvorenicima da pristupe sajtu suda i objavljenim dokumentima, on je otišao i tražio da im se to dopusti da bi mogli da se pripremaju što bolje za suđenje. Koliki autoritet ima u Francuskoj, govori i to da su ga pitali da li treba goniti Širaka zbog navodne krađe na izborima, rekao je - ne i poslušali su ga. Antoneti ne drži stranu Šešelju, nego se ponaša i donosi odluke u skladu sa principima'', kaže.

Predsjednik radikala proveo je skoro 13 godina u Hagu, a pola decenije čeka na izricanje presude.

Pravni tim Vojislava Šešelja tvrdi da on čak ne mora ni da ide na izricanje presude. Jer, s obzirom na zdravstveno stanje, u sudnicu može da se uključi video-linkom, a da suđenje prati iz kancelarije Tribunala u Beogradu.

(Nezavisne)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vojvoda

09.05.2015 20:26

Čekamo slobodu!

ODGOVORITE
Name

dodano

10.05.2015 05:21

Jako omiljen taj Seselj i kod tribunala.

ODGOVORITE
Name

Nicolas

10.05.2015 13:45

Ne daj se

Name

Luzicki Srbin Prorus

10.05.2015 09:26

BRZ Oporavak I Sloboda SESELJU.

ODGOVORITE