Положено цвијеће на спомен обиљежје

Полагањем цвијећа на заједничко спомен обиљежје погинулим Југословенима и Пољацима у Другом свјетском рату и на спомен бисте народних хероја данас је у Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом.

Република Српска 09.05.2015 | 13:50
Положено цвијеће на спомен обиљежје

Цвијеће су положиле делегације Општинског одбора СУБНОР-а, Борачке организације, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, општине Србац и младих СНСД-а.

Предсједник СУБНОР-а Србац Бранко Пивашевић каже да је у Другом свјетском рату учествовало 1.214 грађана Српца, од којих је 294 погинуло, а више од 500 рањено.

Према његовим ријечима, у заробљеништво у Њемачку одведено је 297 лица, док се као жртве фашистичког терора води 250 грађана.

"У борбама на планини Мотајица и око ње погинуло је чак шест народних хероја - Данко Митров, Здравко Челар, Есад Миџић, Новак Пивашевић, Фадил Серић и Бранко Тубић, што говори о жестоким борбама у јуну 1942. године", рекао је Пивашевић.

Он је подсјетио да општина Србац има једног народног хероја Саву Вујановића Жућу, који је погинуо и НОБ-у 1941. године на подручју општине Љубовија.

Пивашевић је подсјетио да заједничко спомен обиљежје подигнуто у знак сјећања на 56 бораца разних јединица Народно-ослободилачке војске, који су погинули на подручју општине Србац од 1941. до 1945. године и 27 припадника Пољског батаљона који се борио у саставу 14. бригаде југословенске војске.

Коментари / 0

Оставите коментар