Položeno cvijeće na spomen obilježje

Polaganjem cvijeća na zajedničko spomen obilježje poginulim Jugoslovenima i Poljacima u Drugom svjetskom ratu i na spomen biste narodnih heroja danas je u Srpcu obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

Republika Srpska 09.05.2015 | 13:50
Položeno cvijeće na spomen obilježje

Cvijeće su položile delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, opštine Srbac i mladih SNSD-a.

Predsjednik SUBNOR-a Srbac Branko Pivašević kaže da je u Drugom svjetskom ratu učestvovalo 1.214 građana Srpca, od kojih je 294 poginulo, a više od 500 ranjeno.

Prema njegovim riječima, u zarobljeništvo u NJemačku odvedeno je 297 lica, dok se kao žrtve fašističkog terora vodi 250 građana.

"U borbama na planini Motajica i oko nje poginulo je čak šest narodnih heroja - Danko Mitrov, Zdravko Čelar, Esad Midžić, Novak Pivašević, Fadil Serić i Branko Tubić, što govori o žestokim borbama u junu 1942. godine", rekao je Pivašević.

On je podsjetio da opština Srbac ima jednog narodnog heroja Savu Vujanovića Žuću, koji je poginuo i NOB-u 1941. godine na području opštine LJubovija.

Pivašević je podsjetio da zajedničko spomen obilježje podignuto u znak sjećanja na 56 boraca raznih jedinica Narodno-oslobodilačke vojske, koji su poginuli na području opštine Srbac od 1941. do 1945. godine i 27 pripadnika Poljskog bataljona koji se borio u sastavu 14. brigade jugoslovenske vojske.

Komentari / 0

Ostavite komentar