"Дуден" да исправи погрешно објашњење ријечи "усташа"

Српско просветно-културно друштво "Просвјета" у Аустрији упутило је, поводом 70. година победе над фашизмом, протест редакцији речника немачког језика "Дуден" због објашњења речи "усташа" у новом, осавремењеном издању тог речника.

Свијет 09.05.2015 | 10:58
"Дуден" да исправи погрешно објашњење ријечи "усташа"

У писму "Просвјета" упозорава да објашњење именице "усташа" не може бити - "хрватски националистички покрет који се у Другом светском рату борио против српског централизма".

Српско удружење затражило је да се то објашњење исправи, с обзиром на, како се наводи, фашизам у Независној држави Хрватској (НДХ), доношење "расних" закона у НДХ, као и геноцид која је та НДХ, посебно кроз усташки покрет, организовано годинама спроводила над Србима, али и Јеврејима и Ромима у Другом светском рату.

"Просвјета" је подсетила редакцију "Дудена" да је негирање и ублажавање нацизма кажњиво.

Инаце, сутра увече у просторијама српског клуба "Видовдан" из Линца биће званично отворена изложба "Економије јасеновачког логора", коју је "Просвјета" претходно организовала у Бечу.

Изложбу у Линцу ће отворити, како је најављено, амбасадор Србије у Аустрији Перо Јанковић и председник "Просвјете" у Аустрији Срђан Мијалковић.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јеврејски централизам

09.05.2015 09:43

Кадгод видим моју маму и своју слику у огледалу сјетим се 2. свјетског. Прије неког времена сам прала одјецу мајци. У сведској колективној праоници. Људи немају масине у стану него перу у подруму и сусе. Казе ми једна Арапкиња да 'лицим на њих'. Ко су 'они'? Јевреји, вели она. Устасе су свиње које ходају и остављају бол иза себе- фор Дуден. Ин Енглисх: Устаса ис а пиг он тwо легс wхо леавес јуст паин бехинд итселфе.

ОДГОВОРИТЕ