Милијарда евра помоћи ЕУ за земље региона

Европски комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хахн данас је у посјети Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 08.05.2015 | 18:44
Милијарда евра помоћи ЕУ за земље региона

Хан се у Сарајеву састао са министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком, а два званичника су обавила разговор о приближавању БиХ према ЕУ.

"Разговарали смо о дешавањима у БиХ, о новој и позитивној атмосфери након нове Иницијативе из ЕУ. Ради се о оптимистичном тренду који је донио ведар дух у БиХ. Схватили смо колика је шанса пред нама и цијенимо подршку која стиже из Европске уније, а то је подршка шароликости и разноликости у Босни и Херцеговини. Ми смо свјесни да је пред нама пуно посла и да је ово само шанса те да прави посао тек слиједи. Оно што ће се ускоро дешавати јесу први разговори о томе шта ћемо радити, заједно са првобитним списком реформи и првим тестом као што је успостављање механизма координације са ЕУ", рекао је Црнадак након састанка за Хахном.

Он је изразио увјерење да ће у БиХ свако радити свој посао те да ће се због тога видјети и резултати. Поред тога, Црнадак је истакао да је највећи терет заправо на ентитетима.

"Ипак, то не значи да ће се Савјет министара склонити у страну – ово је заједнички посао ентитета и државе уз значајну поршку ЕУ. Такође, свјесни смо да нам је, упркос великој жељи да спроведемо реформе, изузетно потребна политичка и финансијска воља међународних фактора", закључио је Црнадак.

Комесар Хахн је оцијенио да се у посљедњих неколико седмица у БиХ десио напредак те да се тиме промијенила и клима ЕУ према нашој земљи.

"Позитивна атмосфера креирала је и велика очекивања, поготово у Европској унији и ми смо увјерени да ће све то донијети конкретне резултате. Ми смо спремни помоћи укључујући и новац за период 2015 – 2017, а ту је и подршка која је дата за опоравак од поплава у износу од 200 милиона евра. Поред тога, спремни смо да повећамо износ буџетских издвајања", рекао је Хахн који је потом подвукао први конкретни пројекат.

"У Бриселу смо се усагласили везано за основну жељезничку и путну мрежу у региону, а која је дио шире трансевроспке мреже. Ријеч је о конкретном и реалистичном пројекту који се мора завршити до 2030. године, а њиме је обезбјеђено повезивање регије са ЕУ, а тиме и БиХ са сусједством. ЕУ је спремна да подржи регион у том пројекту у износу од милијарду евра. Ова одлука је први резултат процеса који је започет 2014. године у Берлину, а наставак ће се десити ове године са конференцијом у Бечу гдје ће бити ријечи о енергетском повезивању", рекао је Хахн.

На крају излагања, Хахн је најавио и могућност друге рунде активности повезивања која би могла бити везана за универзитете у региону, а како би се стало у крај са феноменом „одлива мозгова“.

(Клиx)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Гугу

08.05.2015 18:19

ниста за Бају

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

08.05.2015 19:51

ЕУ нас је уништила. Ако дају опет ту милијарду ЕУРа багри, само ће продужити нашу агонију. Ови ће се одржати на власти и наставити пљачкати и уништавати све позитивно на овом простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци

08.05.2015 20:42

Ја се стварно питам косу ови сто само крузе около и прицају о перспективи ове дрзаве кад цемо схватити да овдје никад неце доци тај моменат да буде добро ево доце и папа костаце 2 милиона и отици у које бабе здравље долази да казе и он како ова дрзава има перспективу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

08.05.2015 20:46

Апсолутно ме не занима колико ће добити регион. Црнадак треба да каже колико ће од тога добити РС? Да видиш онда трагедије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

08.05.2015 20:51

Каква васа помоц,све ви зестоко наплатите!Да имате искрене намјере растјерали би ову багру од политицара,али не они су васе слуге!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

08.05.2015 22:31

ево пита Додик из Москве колико ће он бити добар у тих милијарду еура

ОДГОВОРИТЕ