Milijarda evra pomoći EU za zemlje regiona

Evropski komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn danas je u posjeti Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina 08.05.2015 | 18:44
Milijarda evra pomoći EU za zemlje regiona

Han se u Sarajevu sastao sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom, a dva zvaničnika su obavila razgovor o približavanju BiH prema EU.

"Razgovarali smo o dešavanjima u BiH, o novoj i pozitivnoj atmosferi nakon nove Inicijative iz EU. Radi se o optimističnom trendu koji je donio vedar duh u BiH. Shvatili smo kolika je šansa pred nama i cijenimo podršku koja stiže iz Evropske unije, a to je podrška šarolikosti i raznolikosti u Bosni i Hercegovini. Mi smo svjesni da je pred nama puno posla i da je ovo samo šansa te da pravi posao tek slijedi. Ono što će se uskoro dešavati jesu prvi razgovori o tome šta ćemo raditi, zajedno sa prvobitnim spiskom reformi i prvim testom kao što je uspostavljanje mehanizma koordinacije sa EU", rekao je Crnadak nakon sastanka za Hahnom.

On je izrazio uvjerenje da će u BiH svako raditi svoj posao te da će se zbog toga vidjeti i rezultati. Pored toga, Crnadak je istakao da je najveći teret zapravo na entitetima.

"Ipak, to ne znači da će se Savjet ministara skloniti u stranu – ovo je zajednički posao entiteta i države uz značajnu poršku EU. Takođe, svjesni smo da nam je, uprkos velikoj želji da sprovedemo reforme, izuzetno potrebna politička i finansijska volja međunarodnih faktora", zaključio je Crnadak.

Komesar Hahn je ocijenio da se u posljednjih nekoliko sedmica u BiH desio napredak te da se time promijenila i klima EU prema našoj zemlji.

"Pozitivna atmosfera kreirala je i velika očekivanja, pogotovo u Evropskoj uniji i mi smo uvjereni da će sve to donijeti konkretne rezultate. Mi smo spremni pomoći uključujući i novac za period 2015 – 2017, a tu je i podrška koja je data za oporavak od poplava u iznosu od 200 miliona evra. Pored toga, spremni smo da povećamo iznos budžetskih izdvajanja", rekao je Hahn koji je potom podvukao prvi konkretni projekat.

"U Briselu smo se usaglasili vezano za osnovnu željezničku i putnu mrežu u regionu, a koja je dio šire transevrospke mreže. Riječ je o konkretnom i realističnom projektu koji se mora završiti do 2030. godine, a njime je obezbjeđeno povezivanje regije sa EU, a time i BiH sa susjedstvom. EU je spremna da podrži region u tom projektu u iznosu od milijardu evra. Ova odluka je prvi rezultat procesa koji je započet 2014. godine u Berlinu, a nastavak će se desiti ove godine sa konferencijom u Beču gdje će biti riječi o energetskom povezivanju", rekao je Hahn.

Na kraju izlaganja, Hahn je najavio i mogućnost druge runde aktivnosti povezivanja koja bi mogla biti vezana za univerzitete u regionu, a kako bi se stalo u kraj sa fenomenom „odliva mozgova“.

(Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Gugu

08.05.2015 20:19

nista za Baju

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

08.05.2015 21:51

EU nas je uništila. Ako daju opet tu milijardu EURa bagri, samo će produžiti našu agoniju. Ovi će se održati na vlasti i nastaviti pljačkati i uništavati sve pozitivno na ovom prostoru.

ODGOVORITE
Name

Domaci

08.05.2015 22:42

Ja se stvarno pitam kosu ovi sto samo kruze okolo i pricaju o perspektivi ove drzave kad cemo shvatiti da ovdje nikad nece doci taj momenat da bude dobro evo doce i papa kostace 2 miliona i otici u koje babe zdravlje dolazi da kaze i on kako ova drzava ima perspektivu.

ODGOVORITE
Name

Mladen

08.05.2015 22:46

Apsolutno me ne zanima koliko će dobiti region. Crnadak treba da kaže koliko će od toga dobiti RS? Da vidiš onda tragedije.

ODGOVORITE
Name

marko

08.05.2015 22:51

Kakva vasa pomoc,sve vi zestoko naplatite!Da imate iskrene namjere rastjerali bi ovu bagru od politicara,ali ne oni su vase sluge!!!

ODGOVORITE
Name

Geography

09.05.2015 00:31

evo pita Dodik iz Moskve koliko će on biti dobar u tih milijardu eura

ODGOVORITE