Бугари послали одговор у Фабрику дувана

Након двије године пословања и усљед медијског притиска, коначно су проговорили у бањалучкој Фабрици дувана. Изричит деманти Влади, радницима и новинарима стиже директно из Бугарске.

Република Српска 08.05.2015 | 22:45
Бугари послали одговор у Фабрику дувана

Након што су отпуштени радници стали пред камере с тврдњама да није испоштован Меморандум из 2013. године, Бугари поручују да су то све неистине.

У званичном допису ипак нису споменули да је, како незванично сазнајемо, након њиховог доласка, топли оброк смањен са 185 марака на 70 уз комад пите или пице, а радна класа је пријављена на минималац од 370 марака. Поред свега, радници су приморани, незванично, да оду у пријевремену пензију или потпишу споразумни отказ. По питању отказа који се дијеле и шаком и капом, у Фабрици одговарају оштро.

Члан 3. Меморандума, који је Влада РС потписала са Бугарима, како БН сазнаје, подразумијева посао за минимално 250 радника, како је и било прије доласка Бугара. Ипак, није прецизирано да ли нових или старих 250. То је очигледно Булгартабац искористио, па старије раднике послао кући, а пожелио добродошлицу новим које је послала агенција. У министарству пак, такве информације још немају.

У Булгартабаку нису пропустили да се похвале да су уложили пет милиона марака у Фабрику дувана, поред 4,5 милиона за колико су је купили и 6 милиона марака дуга које је оставио претходни власник. А претходни власник, Небојша Антонић је те 2013. фабрику дувана продао за дупло више него што је купио од Владе РС. За њега су мали акционари својевремено тврдили да исисава капитал и уништава фабрику. Сценарио се са Бугарима изгледа понавља. Синдикалци тврде да је злостављање радника честа појава, а од силних улагања угледали су само двије машине.

Булгартабак је купио Фабрику дувана 2013. Године од компаније Антонић трејд. Двије године су њихова врата била затворена за јавност, док нису проговорили радници. Шта је циљ, нико не зна. А Влада, која је задужена за надзор рада Фабрике, за сада све посматра крајичком ока.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

марко

08.05.2015 15:45

... лако је радника малтретирати ,а наравно уз помоц насе олигархије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

роки

08.05.2015 19:52

Ови бугари, као да су СНСД- овци, имају исту тактику, све јесте, али у ствари није. Докле са оваквом демагогијом, незнам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поглед са стране

08.05.2015 19:58

Није вам ваљала Југославија и друштвена својина. Тражили сте, уживајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маx

08.05.2015 20:14

Следеци највеци дузник пореској управи бице булгартабак,ј..о их онај ко их доведе

ОДГОВОРИТЕ
Name

тетак мата

09.05.2015 07:04

Пушићемо Марллборо и то Јаро ускоро

ОДГОВОРИТЕ