Bugari poslali odgovor u Fabriku duvana

Nakon dvije godine poslovanja i usljed medijskog pritiska, konačno su progovorili u banjalučkoj Fabrici duvana. Izričit demanti Vladi, radnicima i novinarima stiže direktno iz Bugarske.

Republika Srpska 08.05.2015 | 22:45
Bugari poslali odgovor u Fabriku duvana

Nakon što su otpušteni radnici stali pred kamerе s tvrdnjama da nije ispoštovan Memorandum iz 2013. godine, Bugari poručuju da su to sve neistine.

U zvaničnom dopisu ipak nisu spomenuli da je, kako nezvanično saznajemo, nakon njihovog dolaska, topli obrok smanjen sa 185 maraka na 70 uz komad pite ili pice, a radna klasa je prijavljena na minimalac od 370 maraka. Pored svega, radnici su primorani, nezvanično, da odu u prijevremenu penziju ili potpišu sporazumni otkaz. Po pitanju otkaza koji se dijele i šakom i kapom, u Fabrici odgovaraju oštro.

Član 3. Memoranduma, koji je Vlada RS potpisala sa Bugarima, kako BN saznaje, podrazumijeva posao za minimalno 250 radnika, kako je i bilo prije dolaska Bugara. Ipak, nije precizirano da li novih ili starih 250. To je očigledno Bulgartabac iskoristio, pa starije radnike poslao kući, a poželio dobrodošlicu novim koje je poslala agencija. U ministarstvu pak, takve informacije još nemaju.

U Bulgartabaku nisu propustili da se pohvale da su uložili pet miliona maraka u Fabriku duvana, pored 4,5 miliona za koliko su je kupili i 6 miliona maraka duga koje je ostavio prethodni vlasnik. A prethodni vlasnik, Nebojša Antonić je te 2013. fabriku duvana prodao za duplo više nego što je kupio od Vlade RS. Za njega su mali akcionari svojevremeno tvrdili da isisava kapital i uništava fabriku. Scenario se sa Bugarima izgleda ponavlja. Sindikalci tvrde da je zlostavljanje radnika česta pojava, a od silnih ulaganja ugledali su samo dvije mašine.

Bulgartabak je kupio Fabriku duvana 2013. Godine od kompanije Antonić trejd. Dvije godine su njihova vrata bila zatvorena za javnost, dok nisu progovorili radnici. Šta je cilj, niko ne zna. A Vlada, koja je zadužena za nadzor rada Fabrike, za sada sve posmatra krajičkom oka.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

marko

08.05.2015 15:45

... lako je radnika maltretirati ,a naravno uz pomoc nase oligarhije!

ODGOVORITE
Name

roki

08.05.2015 19:52

Ovi bugari, kao da su SNSD- ovci, imaju istu taktiku, sve jeste, ali u stvari nije. Dokle sa ovakvom demagogijom, neznam.

ODGOVORITE
Name

pogled sa strane

08.05.2015 19:58

Nije vam valjala Jugoslavija i društvena svojina. Tražili ste, uživajte.

ODGOVORITE
Name

max

08.05.2015 20:14

Sledeci najveci duznik poreskoj upravi bice bulgartabak,j..o ih onaj ko ih dovede

ODGOVORITE
Name

tetak mata

09.05.2015 07:04

Pušićemo Marllboro i to Jaro uskoro

ODGOVORITE