Одбрана тражи Младићево свједочење

На поновљеном суђење оптуженима за помагање у скривању генерала Ратка Младића од 2002. до 2006. године, које је данас настављено пред Првим основним судом у Београду, затражено је да као свједок одбране видео-линком из Хашког трибунала буде саслушан некадашњи командант Главног штаба Војске Републике Српске.

Република Српска 08.05.2015 | 14:52
Одбрана тражи Младићево свједочење

Одбрана је указала да без исказа генерала Младића не може да буде у потпуности утврђено чињенично стање у предмету и да је његово свједочење од кључног значаја.

Суд је раније у више наврата тражио од Хашког трибунала да му дозволи да видео-линком саслуша Младића, али на то није добио позитиван одговор.

Нови судија рекао је да ће одлуку о приједлогу за саслушање Младића видео-линком донијети током поступка.

Судски процес против Младићевих помагача почео је 2007. године. Првом пресудом они су углавном били ослобођени оптужби или је оптужба против њих одбијена због застарјелости, али је та пресуда укинута и наложено је да се суђење понови.

На данашњем суђењу пред новим судијом, одлучено је да се поново пред судом саслушају сви свједоци, а не да се читају њихови искази.

Исказе су данас дали свједоци Владимир Пурковић, Србољуб Николић, Радмила Брстина и Марјан Мирчевски, који су остали при раније датим изјавама, док се осморо позваних свједока није појавило у судници.

Суђење ће саслушањем свједока бити настављено 25. јуна.

Десеторо оптужних се терети да су у различитим периодима од 2002. до 2006. године помагали генералу Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Хашки суд издао налог за његово хапшење.

Првооптужени официр Војске Републике Српске Јово Ђого преминуо је током процеса.

Првом укинутом пресудом, Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић и Предраг Ристић били су ослобођени оптужби да су помагали у скривању Младића, док је оптужба била одбијена против Саше Бадњара, Ратка Вучетића, Татјане Васковић Јањушевић, Бојана Васковића, Марка Лугоње и Благоја Говедарице.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

торпедо

08.05.2015 13:11

Није довољно сто је младиц у хагу,из којег само мртав мозе изаци,него сад треба као и помагаце на робију,па додјеми да промјеним вјеру,не могу висе ово све да цитам и гледам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

08.05.2015 13:24

Постоји ли војска РС ? Или је она такозвана ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

колико

08.05.2015 13:30

ја знам непостоји.ни звана ни такозвана(тренутно)!!!!!