Социјално угроженим је потребна помоћ

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић истакао је, поводом Свјетског дана Црвеног крста који се обиљежава данас, значај буђења свијести свих грађана у БиХ о потреби пружања помоћи социјално угроженим категоријама становништва.

Босна и Херцеговина 08.05.2015 | 08:23
Социјално угроженим је потребна помоћ

Михајловић се, поводом обиљежавања Недјеље Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, које почиње од данас, осврнуо и на програмске активности ових организација, које се односе на добровољно даривање крви, упозоравање на мине, службе тражења, те истакао допринос који Црвени крст у цјелини даје друштву.

Генерални секретар Црвеног крста Федерације БиХ  Намик Хоџић истакао је да је Недеља Црвеног крста ове године посвећена обиљежавању 50 година од настанка седам принципа Друштва, а то су хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Након представљања плана активности ове организације, Хоџић је најавио посјету повратницима у мјесто Страгичине у општини Рудо, у сарадњи са Црвеним крстом Републике Српске, обиласке грађана који су претрпјели велике штете током прошлогодишњих поплава и уручивање пакета хуманитарне помоћи, те званични завршетак обнове кућа у Топчић Пољу и Маглају у сарадњи са Црвеним полумјесецом Уједињених Арапских Емирата.

Он је апеловао да органи власти препознају Црвени крст као лидера хуманитарног рада, те организацији пруже подршку, јер се само тако може адекватно одговорити на потребе грађана.

Главни секретар Друштва Црвеног крста БиХ Бранко Леко, представио је јуче акцију помоћи становништву Непала. С обзиром на мањак капацитета овог друштва, донесена је одлука да се отвори хуманитарни број телефона 17003 и позивом на њега донирају се двије КМ.

Отворен је и посебан жиро-рачун за сакупљање новчаних донација у Сбербанци БиХ 140-101-11300020-18, саопштио је Црвени крст ФБиХ.

Хоџић се осврнуо и на обнову зграде Црвеног крста у Сарајеву, на којој је већ довршена прва фаза санације, те прибављена средства донатора, Италијанског Црвеног крста за другу фазу.

Циљ обнове је одржати аутентичност зграде која је проглашена националним спомеником културе.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

јоле

08.05.2015 07:34

Да се од концерата са бањалуцког трга,за српске нове године,одвајало несто новца за црвени крст, да се мисли за будуцност и добро насег народаи и народности сад ове тузне апеле не би цитали.

ОДГОВОРИТЕ