Socijalno ugroženim je potrebna pomoć

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Đoko Mihajlović istakao je, povodom Svjetskog dana Crvenog krsta koji se obilježava danas, značaj buđenja svijesti svih građana u BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Bosna i Hercegovina 08.05.2015 | 08:23
Socijalno ugroženim je potrebna pomoć

Mihajlović se, povodom obilježavanja Nedjelje Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, koje počinje od danas, osvrnuo i na programske aktivnosti ovih organizacija, koje se odnose na dobrovoljno darivanje krvi, upozoravanje na mine, službe traženja, te istakao doprinos koji Crveni krst u cjelini daje društvu.

Generalni sekretar Crvenog krsta Federacije BiH  Namik Hodžić istakao je da je Nedelja Crvenog krsta ove godine posvećena obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa Društva, a to su humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Nakon predstavljanja plana aktivnosti ove organizacije, Hodžić je najavio posjetu povratnicima u mjesto Stragičine u opštini Rudo, u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, obilaske građana koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručivanje paketa humanitarne pomoći, te zvanični završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

On je apelovao da organi vlasti prepoznaju Crveni krst kao lidera humanitarnog rada, te organizaciji pruže podršku, jer se samo tako može adekvatno odgovoriti na potrebe građana.

Glavni sekretar Društva Crvenog krsta BiH Branko Leko, predstavio je juče akciju pomoći stanovništvu Nepala. S obzirom na manjak kapaciteta ovog društva, donesena je odluka da se otvori humanitarni broj telefona 17003 i pozivom na njega doniraju se dvije KM.

Otvoren je i poseban žiro-račun za sakupljanje novčanih donacija u Sberbanci BiH 140-101-11300020-18, saopštio je Crveni krst FBiH.

Hodžić se osvrnuo i na obnovu zgrade Crvenog krsta u Sarajevu, na kojoj je već dovršena prva faza sanacije, te pribavljena sredstva donatora, Italijanskog Crvenog krsta za drugu fazu.

Cilj obnove je održati autentičnost zgrade koja je proglašena nacionalnim spomenikom kulture.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

jole

08.05.2015 07:34

Da se od koncerata sa banjaluckog trga,za srpske nove godine,odvajalo nesto novca za crveni krst, da se misli za buducnost i dobro naseg narodai i narodnosti sad ove tuzne apele ne bi citali.

ODGOVORITE