За сунчан 9. мај Путин даје милионе

Руски председник Владимир Путин жели да се осигура да војну параде за Дан победе ни случајно не поквари киша.

Свијет 08.05.2015 | 07:20
За сунчан 9. мај Путин даје милионе

Како би спречио падавине на Црвеном тргу у Москви, спреман је да плати чак 6,7 милиона евра за коришћење совјетске технологије која би требало да гарантује сунце током комеморације 70. годишњице завршетка Другог светског рата и 15 година Путина као руског шефа државе, преноси британски Дејли Мејл.

Уочи параде, флота руских авиона су у приправности од 6 ујутро да полете из ваздухопловне базе северно од Москве и прскају специјалне хемијске супстанце над густим облацима, како би ослободили кишне капи пре него што оне стигну до тла.

Иако ће Москва бити сунцем обасјана, или барем без падавина, села удаљена од 60 до 90 км ће бити поплављена. Чак 10 Антонова и Иљушина ће бити спремно за прскање ове специјалне мешавине која мења време.

Рекордних 400 милиона рубљи је ове године плаћено за систем који је установио Стаљин. Портпарол војске Владимир Дирк је рекао да су авиони у бази Чкаловски и чекају да “исправе” временске услове.

- За распршивање облака се користи специјално реновиран Ан-26 и Ан-12, транспортне авионе са реагенсима. Неки авиони су опремљени специјалним уређајима за погон кертриџа који садрже сребрну мешавину – објаснио је Дирк.

Распршивање облака се врши прскањем коктела од сребрног јодида, течног азота и сувог леда. Хладне честице замрзавају капљице воде, тако да се оне повећавају и на крају падају из облака као снег који се претвара у кишу пре него што стигне на земљу.

На овај начин кишни облаци неће ни стићи до Москве. ова техника се користи широм света како би спречио магле на аеродромима, умањи штета града или да се појача снег на скијашким центрима.

Извор: даилyмаил.цо.ук

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

марко

08.05.2015 05:29

Цеститам Русима за обиљезавање дана побједе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

08.05.2015 06:17

Влада Републике Српске , на 19. сједници , одржа - ној 30.04.2015. године , доноси ОДЛУКУ О ДЕВЕТОЈ ЕМИСИЈИ ОБВЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈАВНОМ ПОНУДОМ И Република Српска емитује обвезнице Републике Српске јавном понудом у износу од 56.000.000 КМ ради обезбјеђе - ња средстава за финансирање буџетских издатака у 2015. години

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

08.05.2015 08:43

СРАМОТА је да ниједна ТВ станица из Србије или РС-а неће директно преносити овај велики догађај који је од вишеструког значаја. Сигуран сам да би Руси без икакве накнаде изашли у сусрет томе. Поготово што западни крвници желе да изврћу историју. Зашто да пропустимо поносна лица војника учесника параде (што ја прво примјетим) и цјели програм. На жалост остаје нам да тражимо неки руски канал или да касније гледамо снимак на Yоу Тубе-у. У сваком случају честитам моћној Русији дан побједе над највећим злом у историји.

ОДГОВОРИТЕ