Za sunčan 9. maj Putin daje milione

Ruski predsednik Vladimir Putin želi da se osigura da vojnu parade za Dan pobede ni slučajno ne pokvari kiša.

Svijet 08.05.2015 | 07:20
Za sunčan 9. maj Putin daje milione

Kako bi sprečio padavine na Crvenom trgu u Moskvi, spreman je da plati čak 6,7 miliona evra za korišćenje sovjetske tehnologije koja bi trebalo da garantuje sunce tokom komemoracije 70. godišnjice završetka Drugog svetskog rata i 15 godina Putina kao ruskog šefa države, prenosi britanski Dejli Mejl.

Uoči parade, flota ruskih aviona su u pripravnosti od 6 ujutro da polete iz vazduhoplovne baze severno od Moskve i prskaju specijalne hemijske supstance nad gustim oblacima, kako bi oslobodili kišne kapi pre nego što one stignu do tla.

Iako će Moskva biti suncem obasjana, ili barem bez padavina, sela udaljena od 60 do 90 km će biti poplavljena. Čak 10 Antonova i Iljušina će biti spremno za prskanje ove specijalne mešavine koja menja vreme.

Rekordnih 400 miliona rublji je ove godine plaćeno za sistem koji je ustanovio Staljin. Portparol vojske Vladimir Dirk je rekao da su avioni u bazi Čkalovski i čekaju da “isprave” vremenske uslove.

- Za raspršivanje oblaka se koristi specijalno renoviran An-26 i An-12, transportne avione sa reagensima. Neki avioni su opremljeni specijalnim uređajima za pogon kertridža koji sadrže srebrnu mešavinu – objasnio je Dirk.

Raspršivanje oblaka se vrši prskanjem koktela od srebrnog jodida, tečnog azota i suvog leda. Hladne čestice zamrzavaju kapljice vode, tako da se one povećavaju i na kraju padaju iz oblaka kao sneg koji se pretvara u kišu pre nego što stigne na zemlju.

Na ovaj način kišni oblaci neće ni stići do Moskve. ova tehnika se koristi širom sveta kako bi sprečio magle na aerodromima, umanji šteta grada ili da se pojača sneg na skijaškim centrima.

Izvor: dailymail.co.uk

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

marko

08.05.2015 05:29

Cestitam Rusima za obiljezavanje dana pobjede!!!

ODGOVORITE
Name

vlada

08.05.2015 06:17

Влада Републике Српске , на 19. сједници , одржа - ној 30.04.2015. године , доноси ОДЛУКУ О ДЕВЕТОЈ ЕМИСИЈИ ОБВЕЗНИЦА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈАВНОМ ПОНУДОМ I Република Српска емитује обвезнице Републике Српске јавном понудом у износу од 56.000.000 КМ ради обезбјеђе - ња средстава за финансирање буџетских издатака у 2015. години

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

08.05.2015 08:43

SRAMOTA je da nijedna TV stanica iz Srbije ili RS-a neće direktno prenositi ovaj veliki događaj koji je od višestrukog značaja. Siguran sam da bi Rusi bez ikakve naknade izašli u susret tome. Pogotovo što zapadni krvnici žele da izvrću istoriju. Zašto da propustimo ponosna lica vojnika učesnika parade (što ja prvo primjetim) i cjeli program. Na žalost ostaje nam da tražimo neki ruski kanal ili da kasnije gledamo snimak na You Tube-u. U svakom slučaju čestitam moćnoj Rusiji dan pobjede nad najvećim zlom u istoriji.

ODGOVORITE