Зашто су избори у Британији важни за нас!

Данашњи избори у Великој Британији могу да утичу на судбину нашег региона. Наиме, уколико странка актуелног британског премијера Дејвида Камерона слави на изборима, онда ће у Британији 2017. бити организован референдум на којем ће бити постављено питање Британцима да ли они желе да остану или изађу из Европске уније.

Регион 07.05.2015 | 21:10
Зашто су избори у Британији важни за нас!

Буде ли то обећање испунио (имајући у виду да је већ дозволио шкотски референдум, нема разлога да сумњамо да ће и ово урадити) и буде ли британски народ одлучио да изађе из ЕУ, то ће довести до катастрофе, зато што је незамисливо да се један од четири стуба Европске уније сруши а да грађевина коју је држао остане да постоји.

У крајној линији, крња ЕУ би додатно могла да се нађе под стиском Немачке, па би чак и без победе Марин Ле Пен француско расположење за останак у Унији могло да нестане. На крају бисмо могли да завршимо или са ЕУ којом у потпуности доминира Немачка, или без ЕУ уопште. Не зна се шта је горе; ово прво не ваља јер “братство и јединство” (ако дозволите) захтева постојање баланса што се тиче моћи, а ово друго не ваља због међудржавних сукоба и грађанских ратова до којих би могло да доведе.

Аналитичари осцењују да ће евентуални излазак Британије из ЕУ имати озбиљне последице по Стари континент, па тако и наш регион, јер ће након тога ствари можда почети да се развијају неконтролисано, и могуће је да ћемо улетети у нови хаос.

Позитивна ствар у вези са ставом британског јавног мнења је то што на основу истраживања није сигурно да ће они напустити ЕУ. Све анкете од 2010. године показују да је Уједињено Краљевство драматично подељено по овом питању.

Новембра 2012. године 56 одсто испитаника је било против Уније, док је само 30 одсто било за. Међутим, највећа анкета икада која је обухватила 20.000 људи показала је да је 41 одсто грађанства за останак у ЕУ, 41 одсто за излазак, а да је 18 одсто неопредељено.

Међутим, на директно питање како би гласали на референдуму, сигурна већина од преко 50 одсто грађана УК је рекла да би гласала за останак. Шкотска би на пример у потпуности гласала тако; чак је и Алекс Салмонд који је хтео да отцепи Шкотску од Британије био изричит у свом ставу да његова земља мора остати у ЕУ.

Наравно, све би ово могло да се промени ако на изборима, који су у току, победу однесу лабуристи. Тренутно између њих и конзервативаца траје мртва трка.

(Телеграф)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

КУД ПУКЛО ДА ПУКЛО

08.05.2015 11:24

ЕУ СЕ РУШИ И ПРИЈЕ 2017. ИСТОЧНИ БЛОК РАВНОТЕЖА!

ОДГОВОРИТЕ