Zašto su izbori u Britaniji važni za nas!

Današnji izbori u Velikoj Britaniji mogu da utiču na sudbinu našeg regiona. Naime, ukoliko stranka aktuelnog britanskog premijera Dejvida Kamerona slavi na izborima, onda će u Britaniji 2017. biti organizovan referendum na kojem će biti postavljeno pitanje Britancima da li oni žele da ostanu ili izađu iz Evropske unije.

Region 07.05.2015 | 21:10
Zašto su izbori u Britaniji važni za nas!

Bude li to obećanje ispunio (imajući u vidu da je već dozvolio škotski referendum, nema razloga da sumnjamo da će i ovo uraditi) i bude li britanski narod odlučio da izađe iz EU, to će dovesti do katastrofe, zato što je nezamislivo da se jedan od četiri stuba Evropske unije sruši a da građevina koju je držao ostane da postoji.

U krajnoj liniji, krnja EU bi dodatno mogla da se nađe pod stiskom Nemačke, pa bi čak i bez pobede Marin Le Pen francusko raspoloženje za ostanak u Uniji moglo da nestane. Na kraju bismo mogli da završimo ili sa EU kojom u potpunosti dominira Nemačka, ili bez EU uopšte. Ne zna se šta je gore; ovo prvo ne valja jer “bratstvo i jedinstvo” (ako dozvolite) zahteva postojanje balansa što se tiče moći, a ovo drugo ne valja zbog međudržavnih sukoba i građanskih ratova do kojih bi moglo da dovede.

Analitičari oscenjuju da će eventualni izlazak Britanije iz EU imati ozbiljne posledice po Stari kontinent, pa tako i naš region, jer će nakon toga stvari možda početi da se razvijaju nekontrolisano, i moguće je da ćemo uleteti u novi haos.

Pozitivna stvar u vezi sa stavom britanskog javnog mnenja je to što na osnovu istraživanja nije sigurno da će oni napustiti EU. Sve ankete od 2010. godine pokazuju da je Ujedinjeno Kraljevstvo dramatično podeljeno po ovom pitanju.

Novembra 2012. godine 56 odsto ispitanika je bilo protiv Unije, dok je samo 30 odsto bilo za. Međutim, najveća anketa ikada koja je obuhvatila 20.000 ljudi pokazala je da je 41 odsto građanstva za ostanak u EU, 41 odsto za izlazak, a da je 18 odsto neopredeljeno.

Međutim, na direktno pitanje kako bi glasali na referendumu, sigurna većina od preko 50 odsto građana UK je rekla da bi glasala za ostanak. Škotska bi na primer u potpunosti glasala tako; čak je i Aleks Salmond koji je hteo da otcepi Škotsku od Britanije bio izričit u svom stavu da njegova zemlja mora ostati u EU.

Naravno, sve bi ovo moglo da se promeni ako na izborima, koji su u toku, pobedu odnesu laburisti. Trenutno između njih i konzervativaca traje mrtva trka.

(Telegraf)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

KUD PUKLO DA PUKLO

08.05.2015 11:24

EU SE RUŠI I PRIJE 2017. ISTOČNI BLOK RAVNOTEŽA!

ODGOVORITE