Енглеска: Нема репрезентације за црнце?!

Фудбалска асоцијација Енглеске покушала је да уведе незваничну квоту црних играча у репрезентацији, објављено је у новој књизи која се бави расизмом у спорту.

Фудбал 07.05.2015 | 21:00
Енглеска: Нема репрезентације за црнце?!

Селектор Албиона између 1990. и 1993. године био је Грејем Тејлор, а он је наводно рекао да су га двојица чланова ФА позвали на разговор и јасно му саопштили да не би требало да иде преко одређене границе тамнопутих играча.

Наводно, Тејлор је то рекао у разговору са Ричијем Мораном, борцем против расизма у фудбалу, у сезони 1999/2000, док је био менаџер Вотфорда.

Нема никаквих индиција да је Тејлор икада поступио у складу са тим упуствима, а у књизи “Питцх Блацк“ Еми Онуоре Моран се присећа разговора:

“Грејем Тејлор ми је пришао и рекао: ’Види, рећи ћу ти нешто... Никада нећу признати јер ће ме тужити за клевету. Када сам био селектор Енглеске позвала су ме два човека из ФА. Нећу им режи имена, али јасно ми је речено да не бирам превише црних играча за национални тим“, присећа се Моран, који је током деведесетих играо за Биримингем Сити пре него што је прекинуо каријеру јер није могао да се избори са расним увредама.

Године 2004, на десетогодишњици организације “Кицк ит Оут“, која се бори против расизма у фудбалу, Тејлор је наводно поновио исте речи, али није желео да говори јавно о томе. Лист Гардијан контактирао је једног од организатора тог скупа, који је потврдио да Тејлорове речи.

Гардијан је контактирао и Тејлора, који каже да не може да се сети тог конкретног разговора са Мораном.

“Не покушавам да избегнем питање и не значи да стварно нисам то рекао, али ако неко погледа начин на који сам водио клубове и репрезентацију, очигледно је да се нисам водио тиме што сам наводно рекао. Ако се погледа моја каријера, никада ме нико не може оптужити да сам блокирао пут било којем црном играчу“, рекао је Тејлор, али је касније на Би-Би-Си радију јасније демантовао цео случај.

“Сигурно никада током мог периода у ФА нико из те организације ми није пришао и рекао да зовем мање црних играча. Сетио бих се тога. Не сећам се тог разговора са Мораном, сећам се тог догађаја у Вотфорду, али не и разговора о црним играчима“.

Тејлор је додао и да ће потражити савет адвоката јер је “потпуно погрешно да се моје име повезује са таквом врстом ствари“.

Међутим, у разговору за Гардијан Моран каже да је Тејлоров деманти неприхватљив.

“Врло живописно се сећам тог разговора. Тадашња девојка ме је питала: ’Ко је то био?’ Одговорио сам: ’Бивши селектор Енглеске’, а она је рекла: ’Па зашто ти је онда то рекао?’ Спомињао сам то више пута, чак сам добио и писмо пред тужбу од ФА пре седам година. Али био бих срећан ако ме туже из два разлога – прво, немам ништа што би могли да ми узму и друго, говорим истину“, каже Моран и додаје да никако не имплицира да је Тејлор имао било какву злу намеру, већ да је разговор постојао и да нема разлог да га измишља.

Онуорина књига званично је пуштена у продају у петак, ФА је обавештен о тврдњи, али су из те организације одбили да дају коментар. Такође, нико од садашњих чланова ФА није то био у време када се наводни притисак догодио.

Ифи Онуоре, брат ауторке Еми, девет година јеиграо професионално фудбал и после је био селектор Етиопије. Он је завршио мастер студије расних односа и држао је бројна предавања о раси и спорту. Његов закључак гласи да Тејлор вероватно није први менаџер којем су давана слична упуства.

“Моранова открића показују нам да је примарна брига ФА била да се одржи претежно бели имиџ репрезентације Енглеске, имиџ који су они изградили и за који су преузели велике мере како би га очували“, наводи се у књизи.

Коментари / 0

Оставите коментар