Engleska: Nema reprezentacije za crnce?!

Fudbalska asocijacija Engleske pokušala je da uvede nezvaničnu kvotu crnih igrača u reprezentaciji, objavljeno je u novoj knjizi koja se bavi rasizmom u sportu.

Fudbal 07.05.2015 | 21:00
Engleska: Nema reprezentacije za crnce?!

Selektor Albiona između 1990. i 1993. godine bio je Grejem Tejlor, a on je navodno rekao da su ga dvojica članova FA pozvali na razgovor i jasno mu saopštili da ne bi trebalo da ide preko određene granice tamnoputih igrača.

Navodno, Tejlor je to rekao u razgovoru sa Ričijem Moranom, borcem protiv rasizma u fudbalu, u sezoni 1999/2000, dok je bio menadžer Votforda.

Nema nikakvih indicija da je Tejlor ikada postupio u skladu sa tim upustvima, a u knjizi “Pitch Black“ Emi Onuore Moran se priseća razgovora:

“Grejem Tejlor mi je prišao i rekao: ’Vidi, reći ću ti nešto... Nikada neću priznati jer će me tužiti za klevetu. Kada sam bio selektor Engleske pozvala su me dva čoveka iz FA. Neću im reži imena, ali jasno mi je rečeno da ne biram previše crnih igrača za nacionalni tim“, priseća se Moran, koji je tokom devedesetih igrao za Birimingem Siti pre nego što je prekinuo karijeru jer nije mogao da se izbori sa rasnim uvredama.

Godine 2004, na desetogodišnjici organizacije “Kick it Out“, koja se bori protiv rasizma u fudbalu, Tejlor je navodno ponovio iste reči, ali nije želeo da govori javno o tome. List Gardijan kontaktirao je jednog od organizatora tog skupa, koji je potvrdio da Tejlorove reči.

Gardijan je kontaktirao i Tejlora, koji kaže da ne može da se seti tog konkretnog razgovora sa Moranom.

“Ne pokušavam da izbegnem pitanje i ne znači da stvarno nisam to rekao, ali ako neko pogleda način na koji sam vodio klubove i reprezentaciju, očigledno je da se nisam vodio time što sam navodno rekao. Ako se pogleda moja karijera, nikada me niko ne može optužiti da sam blokirao put bilo kojem crnom igraču“, rekao je Tejlor, ali je kasnije na Bi-Bi-Si radiju jasnije demantovao ceo slučaj.

“Sigurno nikada tokom mog perioda u FA niko iz te organizacije mi nije prišao i rekao da zovem manje crnih igrača. Setio bih se toga. Ne sećam se tog razgovora sa Moranom, sećam se tog događaja u Votfordu, ali ne i razgovora o crnim igračima“.

Tejlor je dodao i da će potražiti savet advokata jer je “potpuno pogrešno da se moje ime povezuje sa takvom vrstom stvari“.

Međutim, u razgovoru za Gardijan Moran kaže da je Tejlorov demanti neprihvatljiv.

“Vrlo živopisno se sećam tog razgovora. Tadašnja devojka me je pitala: ’Ko je to bio?’ Odgovorio sam: ’Bivši selektor Engleske’, a ona je rekla: ’Pa zašto ti je onda to rekao?’ Spominjao sam to više puta, čak sam dobio i pismo pred tužbu od FA pre sedam godina. Ali bio bih srećan ako me tuže iz dva razloga – prvo, nemam ništa što bi mogli da mi uzmu i drugo, govorim istinu“, kaže Moran i dodaje da nikako ne implicira da je Tejlor imao bilo kakvu zlu nameru, već da je razgovor postojao i da nema razlog da ga izmišlja.

Onuorina knjiga zvanično je puštena u prodaju u petak, FA je obavešten o tvrdnji, ali su iz te organizacije odbili da daju komentar. Takođe, niko od sadašnjih članova FA nije to bio u vreme kada se navodni pritisak dogodio.

Ifi Onuore, brat autorke Emi, devet godina jeigrao profesionalno fudbal i posle je bio selektor Etiopije. On je završio master studije rasnih odnosa i držao je brojna predavanja o rasi i sportu. Njegov zaključak glasi da Tejlor verovatno nije prvi menadžer kojem su davana slična upustva.

“Moranova otkrića pokazuju nam da je primarna briga FA bila da se održi pretežno beli imidž reprezentacije Engleske, imidž koji su oni izgradili i za koji su preuzeli velike mere kako bi ga očuvali“, navodi se u knjizi.

Komentari / 0

Ostavite komentar