Гдањск и Кијев у "борби" против Москве

Због украјинске кризе московска парада побједе није пожељно мјесто за западне политичаре, па су се одлучили за пресретање – организоваће своје параде, и то раније.

Свијет 07.05.2015 | 13:02
Гдањск и Кијев у "борби" против Москве

Након украјинске кризе, у потпуности изазване од стране САД и појединих земаља ЕУ, ни једним актом се не жели дати легитимитет Русији. Па макар то значило да већина западних званичника неће доћи на московску параду, на којој ће руска војска показати чиме све располаже, а предсједник Путин нагласити да је одбрана интереса отаџбине приоритет.

Одржавајући политику санкција према Русији, запад се одлучио и да се до одустајања притискају сви они који би дошли у Москву 9. маја. За очекивати је било да за непријатељство према Русима вјечито спремни Пољаци одбију да дођу на параду, али чешком предсједнику Земану је очигледно требало притиска. Иако је прво најавио да из поштовања неће пропустити долазак, Земан је, што због домаћих, што због страних притисака, одлучио да дође у Москву и ода почаст жртвама Другог свјетског рата, али да не присуствује војној паради.

– Предсједник ће вријеме које су организатори предвидјели за војну параду искористити за билатерални сусрет са словачким премијером Робертом Фицом – рекао је портпарол чешког предсједника Јири Овчачек.

Пољаци су вјероватно са доста радости прискочили на посао минирања 9. маја у Москви са 7. мајем у Гдањску. Та парада би, према ријечима пољског предсједника Бронислова Коморовског, била подсједник да се није само Совјетски Савез борио против Хитлерове Њемачке. Истовремено је пожелио и да на ту прославу дођу лидери Европске уније.

Извор: Истина

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

прди маховина

07.05.2015 11:39

Ма то ти је прди маховина.Ко досо,добро досо,зна се ко је РУСИЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гавран

07.05.2015 12:05

Ех, кога је Русија хранила 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.05.2015 12:13

Сад падају маске и види се ко је стварно био против нациста а ко је са њима сарадјиво. Али то је и добро да се зна у којим нацијама се притајио мали Хитлер и чека праву прилику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јмв

08.05.2015 00:07

Имате ли ви историју у сколама ? Хитлер и Стаљин су заједно окупирали Пољску . Руси , им поубијали 15000 официра за 5 дана....па , и Азра је пјевала " Пољска никад није дала квислинга"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

08.05.2015 11:33

Морате схватити и западне дипломате Руси су им поубијали дједове и оцеве који су били нацисти па није сад лијепо да додју и прослављају то како су им Руси побили фамилију.

ОДГОВОРИТЕ