Gdanjsk i Kijev u "borbi" protiv Moskve

Zbog ukrajinske krize moskovska parada pobjede nije poželjno mjesto za zapadne političare, pa su se odlučili za presretanje – organizovaće svoje parade, i to ranije.

Svijet 07.05.2015 | 13:02
Gdanjsk i Kijev u "borbi" protiv Moskve

Nakon ukrajinske krize, u potpunosti izazvane od strane SAD i pojedinih zemalja EU, ni jednim aktom se ne želi dati legitimitet Rusiji. Pa makar to značilo da većina zapadnih zvaničnika neće doći na moskovsku paradu, na kojoj će ruska vojska pokazati čime sve raspolaže, a predsjednik Putin naglasiti da je odbrana interesa otadžbine prioritet.

Održavajući politiku sankcija prema Rusiji, zapad se odlučio i da se do odustajanja pritiskaju svi oni koji bi došli u Moskvu 9. maja. Za očekivati je bilo da za neprijateljstvo prema Rusima vječito spremni Poljaci odbiju da dođu na paradu, ali češkom predsjedniku Zemanu je očigledno trebalo pritiska. Iako je prvo najavio da iz poštovanja neće propustiti dolazak, Zeman je, što zbog domaćih, što zbog stranih pritisaka, odlučio da dođe u Moskvu i oda počast žrtvama Drugog svjetskog rata, ali da ne prisustvuje vojnoj paradi.

– Predsjednik će vrijeme koje su organizatori predvidjeli za vojnu paradu iskoristiti za bilateralni susret sa slovačkim premijerom Robertom Ficom – rekao je portparol češkog predsjednika Jiri Ovčaček.

Poljaci su vjerovatno sa dosta radosti priskočili na posao miniranja 9. maja u Moskvi sa 7. majem u Gdanjsku. Ta parada bi, prema riječima poljskog predsjednika Bronislova Komorovskog, bila podsjednik da se nije samo Sovjetski Savez borio protiv Hitlerove Njemačke. Istovremeno je poželio i da na tu proslavu dođu lideri Evropske unije.

Izvor: Istina

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

prdi mahovina

07.05.2015 11:39

Ma to ti je prdi mahovina.Ko doso,dobro doso,zna se ko je RUSIJA.

ODGOVORITE
Name

gavran

07.05.2015 12:05

Eh, koga je Rusija hranila 50 godina.

ODGOVORITE
Name

Zoran

07.05.2015 12:13

Sad padaju maske i vidi se ko je stvarno bio protiv nacista a ko je sa njima saradjivo. Ali to je i dobro da se zna u kojim nacijama se pritajio mali Hitler i čeka pravu priliku.

ODGOVORITE
Name

Jmv

08.05.2015 00:07

Imate li vi istoriju u skolama ? Hitler i Staljin su zajedno okupirali Poljsku . Rusi , im poubijali 15000 oficira za 5 dana....pa , i Azra je pjevala " Poljska nikad nije dala kvislinga"

ODGOVORITE
Name

Md

08.05.2015 11:33

Morate shvatiti i zapadne diplomate Rusi su im poubijali djedove i oceve koji su bili nacisti pa nije sad lijepo da dodju i proslavljaju to kako su im Rusi pobili familiju.

ODGOVORITE