Нема фудбала у Шпанији од 16. маја?!

Шпанска фудбалска федерација (РФЕФ) најавила је обуставу фудбала у земљи од 16. маја због сукоба за владом ове земље.

Фудбал 07.05.2015 | 19:40
Нема фудбала у Шпанији од 16. маја?!

РФЕФ ће суспендовати завршницу Примере, ниже лиге и финале Купа краља, јер не може да се договори с владом у вези са неколико тачака, укључујући расподелу прихода.

ФС Шпаније је саопштио да проблеми трају већ три месеца, али да нема решења. РФЕФ се жали на "учестало мешање" Министарства спорта (ЦСД), националних спортских савета, смене државног секретара за спорт, те расподелу новца.

Наводе се и проблеми са Хацијендом, државном пореском агенцијом, у вези са аматерским клубовима, правила ЦСД која клубови морају да поштују, те недавним ТВ права која су прописана законом.

РФЕФ је незадовољан јер добија само 4,55 одсто прихода од тога. РФЕФ тврди да му никад није било дозвољено да помогне у споразуму за ТВ права, која би приближила шпански фудбал колективном уговору, пре него индивидуалним правима која су до сада продавана.

Савез се жали на "мањак поштовања" од стране владе, али истичу да су спремни да преговарају како би се избегао најављени штрајк.

Међутим, РФЕФ тврди да ће штрајк бити дефинитивно спроведен и могао би да буде проширен на судије, званичнике, тренере и регионалне федерација.

Фудбалски стручњаци сматрају да је најава овог штрајка покушај да се предухитри планирани протест фудбалера, који су незадовољни условима уговорима за ТВ права, укључујући низак проценат прихода планираних за нижелигаше.

Проблем у Шпанији у вези са ТВ правима је што највећи клубови Реал и Барселона добијају много већи проценат новца од осталих, за разлику од на пример енглеске Премијер лиге, где се новац дели на основу гледаности и успеха клубова у сезони.

Коментари / 0

Оставите коментар