Nema fudbala u Španiji od 16. maja?!

Španska fudbalska federacija (RFEF) najavila je obustavu fudbala u zemlji od 16. maja zbog sukoba za vladom ove zemlje.

Fudbal 07.05.2015 | 19:40
Nema fudbala u Španiji od 16. maja?!

RFEF će suspendovati završnicu Primere, niže lige i finale Kupa kralja, jer ne može da se dogovori s vladom u vezi sa nekoliko tačaka, uključujući raspodelu prihoda.

FS Španije je saopštio da problemi traju već tri meseca, ali da nema rešenja. RFEF se žali na "učestalo mešanje" Ministarstva sporta (CSD), nacionalnih sportskih saveta, smene državnog sekretara za sport, te raspodelu novca.

Navode se i problemi sa Hacijendom, državnom poreskom agencijom, u vezi sa amaterskim klubovima, pravila CSD koja klubovi moraju da poštuju, te nedavnim TV prava koja su propisana zakonom.

RFEF je nezadovoljan jer dobija samo 4,55 odsto prihoda od toga. RFEF tvrdi da mu nikad nije bilo dozvoljeno da pomogne u sporazumu za TV prava, koja bi približila španski fudbal kolektivnom ugovoru, pre nego individualnim pravima koja su do sada prodavana.

Savez se žali na "manjak poštovanja" od strane vlade, ali ističu da su spremni da pregovaraju kako bi se izbegao najavljeni štrajk.

Međutim, RFEF tvrdi da će štrajk biti definitivno sproveden i mogao bi da bude proširen na sudije, zvaničnike, trenere i regionalne federacija.

Fudbalski stručnjaci smatraju da je najava ovog štrajka pokušaj da se preduhitri planirani protest fudbalera, koji su nezadovoljni uslovima ugovorima za TV prava, uključujući nizak procenat prihoda planiranih za niželigaše.

Problem u Španiji u vezi sa TV pravima je što najveći klubovi Real i Barselona dobijaju mnogo veći procenat novca od ostalih, za razliku od na primer engleske Premijer lige, gde se novac deli na osnovu gledanosti i uspeha klubova u sezoni.

Komentari / 0

Ostavite komentar