Чији је Лука Јовић?! Шта ради више та Звезда?!

Звездан Терзић је обећао цену од 8.000.000 евра, али су се проценти продавали по четири пута мањој цени. Звездини челници не желе да открију колико процената клуб са Маракане сада има у уговору „златне коке“!

Фудбал 08.05.2015 | 00:00
Чији је Лука Јовић?! Шта ради више та Звезда?!

Дуго је година Црвена звезда чекала на „златну коку“ из омладинске школе. На редак бисер из муља. Још од генерације '84 се није појавио играч од којег би Звезда могла да добије много на терену, а касније и у клупској каси. Који ће прво неким маказицама дићи публику на ноге, па решити дерби, потом заслужити скандирање, на крају бацити дрес на север и отићи уз чек од десетак милиона евра. Нешто што би подсетило на срећна времена Црвене звезде...

И онда је у тмурном амбијенту Маракане почела да сије звезда Луке Јовића. Почела је стандардним причама „има један мали“, да би све отишло у супротну крајност причама о „спском Фалкау“. А, дете као дете...

Са 16 година у првом тиму, постао је најмлађи стрелац у историји клуба. Убрзо је постао стандардна „деветка“ (много тежак број), прошао пакао првог вечитог дербија у којем су га критиковали што промаши шансу (дете од 17 година?!), да би коначно у финишу сезоне показао да има урођен голгетерски њух. Чак и у овој нашој лиги каква је, немогуће је неприметити тај инстинкт „убице“ који би се вероватно још јаче развио да је имао и квалитетније саиграче око себе.

Бајка о Луки Јовићу је прича за којом је вапила звездашка публика ненавикнута на успехе, трофеје, лепе потезе и голове. Последњих година су Звездина свакодневница биле тужбе, провизије, комбинације функционера и милионски минус у каси који је клуб довео на најниже гране у историји. До те границе да је Звезди забрањен приступ европском фудбалу као малолетном деликвенту који обећава да ће се поправити, а онда опет слаже или украде.

Зато је Звезди био потребан Лука Јовић. Не Лука и не Јовић. Већ баш Лука Јовић! Наслов дечачки чисте приче лишене било каквих мутних прича и типова у оделима. Момчић на чије ће се голове гледати са посебном димензијом. Који ће оживети ону навијачку неискреност и тврдоглавост да кад промаши зицер, а онда му се то опрости и оправда. Прича у којој неће бити сивих страница. Деветка која ће у најмању руку као некада Јовичић или Друлић почети да решета, а онда у великом стилу отићи у неки озбиљан клуб (то се одавно није десило у Звезди) и напунити клупску касу.

И Лука Јовић је кренуо. Преживео је тај први дерби, преживео и нерезонску одлуку тренера да га у другом дербију стави на крило, научио да се носи са притиском и почео да решета. Постигао је шест голова. Не звучи као цепање мрежа, али дете од 17 година у оваквим околностима није могло боље. Тешко да би некадашњи Деки Станковић или Стеван Јоевтић који су решетали у његовим годинама, стартовали онако добро да су били у оваквом клубу и у оваквом тиму.

И колико год да су Звезди потребни голови и потези Луке Јовића, толико јој судбина зависи од његовог трансфера. Он је једна од ретких потенцијалних продаја која може осетно да скрати минус у каси. Како је обећао Звездан Терзић, Лука Јовић ће у року од годину дана достићи вредност од 8.000.000 евра. Зато све приче и спекулације које ових дана круже о процентима Луке Јовића, изазивају неспокој Звездиних навијача. Да ли је могуће да ће отићи и да ће на њему зарадити неко други?

Помињу се Порто, Атлетико и Бенфика. Заправо једино овај последњи клуб је загризао, остали су ту за дизање цене.

Лука Јовић је под патронатом агенције „Лиан Спортс“ у власништву Фалија Рамаданија која је претходних година имала тапију на куповину најталентованијих српских играча. Још прошле јесени се појавила информација да је Звезда за 400.000 евра продала 20 одсто Јовићевог уговора фонду Пинија Захавија који је претходних година тесно сарађивао са Рамаданијем.

Простом математиком се долази до рачунице да је неко у Звезди и из неког разлога проценио Јовића на 2.000.000 евра. Четири пута мање од оног што је Терзић најавио?! Због паучине у клупској каси и хитне потребе да се исплате дуговања Броновицком. Али, слаб је то изговор за „продају на кило“ капиталца какав је Лука Јовић.

А, сада се појављују информације о новој продаји процената. Португалци сазнају да Бенфика хоће да купи 50 одсто права на Јовића. Нејасно је од кога и по којој цени.
„Лука Јовић није на продају!“, био је кратак одговор Звездана Терзића на сам помен имена младог голгетера.

Колико Звезда заиста има власништва над Луком Јовићем?
„Жао ми је, не дајем изјаве за медије“, ставио је тачку Терзић на причу о Јовићу.

Покушали смо да проверимо и чији је Лука Јовић код члана управе Блажа Раосављевића.
„Лука Јовић је играч Црвене звезде!“

Са колико процената је Звезда власник његовог уговора?
„Једино могу да вам кажем да је Лука Јовић у овом тренутку играч Звезде и да ће се Звезда питати о његовој продаји“.

Он може да буде играч Звезде и са 20 одсто и са 100 одсто. Колико је Звездино?
„Тачно. То је све“, остао је закопчан Раосављевић на помен процената Јовићевог уговора.

Какав год да је однос у процентима, јасно је да млади нападач од 1. маја када је укинута власништво треће стране више не може да се продаје „на кило“.

Прича Луке Јовића некако неодољиво подсећа на причу Лазара Марковића којег је Партизан тајно продао Пинију Захавију за 7.000.000 евра у пролеће 2012. године, а он је напустио Партизан годину дана касније када га је Захави продао 10.000.000 евра.

Коментари / 0

Оставите коментар