Čiji je Luka Jović?! Šta radi više ta Zvezda?!

Zvezdan Terzić je obećao cenu od 8.000.000 evra, ali su se procenti prodavali po četiri puta manjoj ceni. Zvezdini čelnici ne žele da otkriju koliko procenata klub sa Marakane sada ima u ugovoru „zlatne koke“!

Fudbal 08.05.2015 | 00:00
Čiji je Luka Jović?! Šta radi više ta Zvezda?!

Dugo je godina Crvena zvezda čekala na „zlatnu koku“ iz omladinske škole. Na redak biser iz mulja. Još od generacije '84 se nije pojavio igrač od kojeg bi Zvezda mogla da dobije mnogo na terenu, a kasnije i u klupskoj kasi. Koji će prvo nekim makazicama dići publiku na noge, pa rešiti derbi, potom zaslužiti skandiranje, na kraju baciti dres na sever i otići uz ček od desetak miliona evra. Nešto što bi podsetilo na srećna vremena Crvene zvezde...

I onda je u tmurnom ambijentu Marakane počela da sije zvezda Luke Jovića. Počela je standardnim pričama „ima jedan mali“, da bi sve otišlo u suprotnu krajnost pričama o „spskom Falkau“. A, dete kao dete...

Sa 16 godina u prvom timu, postao je najmlađi strelac u istoriji kluba. Ubrzo je postao standardna „devetka“ (mnogo težak broj), prošao pakao prvog večitog derbija u kojem su ga kritikovali što promaši šansu (dete od 17 godina?!), da bi konačno u finišu sezone pokazao da ima urođen golgeterski njuh. Čak i u ovoj našoj ligi kakva je, nemoguće je neprimetiti taj instinkt „ubice“ koji bi se verovatno još jače razvio da je imao i kvalitetnije saigrače oko sebe.

Bajka o Luki Joviću je priča za kojom je vapila zvezdaška publika nenaviknuta na uspehe, trofeje, lepe poteze i golove. Poslednjih godina su Zvezdina svakodnevnica bile tužbe, provizije, kombinacije funkcionera i milionski minus u kasi koji je klub doveo na najniže grane u istoriji. Do te granice da je Zvezdi zabranjen pristup evropskom fudbalu kao maloletnom delikventu koji obećava da će se popraviti, a onda opet slaže ili ukrade.

Zato je Zvezdi bio potreban Luka Jović. Ne Luka i ne Jović. Već baš Luka Jović! Naslov dečački čiste priče lišene bilo kakvih mutnih priča i tipova u odelima. Momčić na čije će se golove gledati sa posebnom dimenzijom. Koji će oživeti onu navijačku neiskrenost i tvrdoglavost da kad promaši zicer, a onda mu se to oprosti i opravda. Priča u kojoj neće biti sivih stranica. Devetka koja će u najmanju ruku kao nekada Jovičić ili Drulić početi da rešeta, a onda u velikom stilu otići u neki ozbiljan klub (to se odavno nije desilo u Zvezdi) i napuniti klupsku kasu.

I Luka Jović je krenuo. Preživeo je taj prvi derbi, preživeo i nerezonsku odluku trenera da ga u drugom derbiju stavi na krilo, naučio da se nosi sa pritiskom i počeo da rešeta. Postigao je šest golova. Ne zvuči kao cepanje mreža, ali dete od 17 godina u ovakvim okolnostima nije moglo bolje. Teško da bi nekadašnji Deki Stanković ili Stevan Joevtić koji su rešetali u njegovim godinama, startovali onako dobro da su bili u ovakvom klubu i u ovakvom timu.

I koliko god da su Zvezdi potrebni golovi i potezi Luke Jovića, toliko joj sudbina zavisi od njegovog transfera. On je jedna od retkih potencijalnih prodaja koja može osetno da skrati minus u kasi. Kako je obećao Zvezdan Terzić, Luka Jović će u roku od godinu dana dostići vrednost od 8.000.000 evra. Zato sve priče i spekulacije koje ovih dana kruže o procentima Luke Jovića, izazivaju nespokoj Zvezdinih navijača. Da li je moguće da će otići i da će na njemu zaraditi neko drugi?

Pominju se Porto, Atletiko i Benfika. Zapravo jedino ovaj poslednji klub je zagrizao, ostali su tu za dizanje cene.

Luka Jović je pod patronatom agencije „Lian Sports“ u vlasništvu Falija Ramadanija koja je prethodnih godina imala tapiju na kupovinu najtalentovanijih srpskih igrača. Još prošle jeseni se pojavila informacija da je Zvezda za 400.000 evra prodala 20 odsto Jovićevog ugovora fondu Pinija Zahavija koji je prethodnih godina tesno sarađivao sa Ramadanijem.

Prostom matematikom se dolazi do računice da je neko u Zvezdi i iz nekog razloga procenio Jovića na 2.000.000 evra. Četiri puta manje od onog što je Terzić najavio?! Zbog paučine u klupskoj kasi i hitne potrebe da se isplate dugovanja Bronovickom. Ali, slab je to izgovor za „prodaju na kilo“ kapitalca kakav je Luka Jović.

A, sada se pojavljuju informacije o novoj prodaji procenata. Portugalci saznaju da Benfika hoće da kupi 50 odsto prava na Jovića. Nejasno je od koga i po kojoj ceni.
„Luka Jović nije na prodaju!“, bio je kratak odgovor Zvezdana Terzića na sam pomen imena mladog golgetera.

Koliko Zvezda zaista ima vlasništva nad Lukom Jovićem?
„Žao mi je, ne dajem izjave za medije“, stavio je tačku Terzić na priču o Joviću.

Pokušali smo da proverimo i čiji je Luka Jović kod člana uprave Blaža Raosavljevića.
„Luka Jović je igrač Crvene zvezde!“

Sa koliko procenata je Zvezda vlasnik njegovog ugovora?
„Jedino mogu da vam kažem da je Luka Jović u ovom trenutku igrač Zvezde i da će se Zvezda pitati o njegovoj prodaji“.

On može da bude igrač Zvezde i sa 20 odsto i sa 100 odsto. Koliko je Zvezdino?
„Tačno. To je sve“, ostao je zakopčan Raosavljević na pomen procenata Jovićevog ugovora.

Kakav god da je odnos u procentima, jasno je da mladi napadač od 1. maja kada je ukinuta vlasništvo treće strane više ne može da se prodaje „na kilo“.

Priča Luke Jovića nekako neodoljivo podseća na priču Lazara Markovića kojeg je Partizan tajno prodao Piniju Zahaviju za 7.000.000 evra u proleće 2012. godine, a on je napustio Partizan godinu dana kasnije kada ga je Zahavi prodao 10.000.000 evra.

Komentari / 0

Ostavite komentar